Warzywa sezonowe - 3 pomysły na szybkie, letnie posiłki
Spis treści
Autor
Letni obiad powinien być sycący, ale jednocześnie lekki i zdrowy. Latem do dyspozycji mamy mnóstwo pysznych warzyw i owoców sezonowych. Możemy je dowolnie miksować i wybierać te, które lubimy najbardziej. Dania z warzyw sezonowych mogą być smaczne, zdrowe i do tego atrakcyjne wizualnie. Zastanawiasz się - jakie dania z warzywami można podać na obiad latem? Oto nasze propozycje.

•Ciasto
•200g mąki gryczanej
•80g mąki pszennej pełnoziarnistej
•80g mąki zwykłej
•sól
•200ml wody
•jajko
Farsz
•1/16 średniej
•dojrzałej dyni
•100-125g mozzarelli
•garść uprażonych orzechów włoskich
•sól
•pieprz
•zioła prowansalskie
•szczypta imbiru
•porządna szczypta gałki muszkatołowej
Do podania
•pieprz
•świeża bazylia
•oliwa
•tarta dynia
Przygotowanie:
Podstawą tego przepisu jest mąka gryczana, która nada pierogom nietuzinkowego smaku. Na początku kroimy dynię w cienkie plastry i pieczemy pod folią w 180 stopniach przez około 30 minut do miękkości. Po upieczeniu, rozgniatamy ją widelcem i doprawiamy d smaku solą, pieprzem, imbirem i ziołami. Dodajemy orzechy oraz pokrojoną według uznania mozzarellę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na stolnicy przygotowujemy składniki na ciasto. Wysypujemy mąkę, wymieszaną z solą. W środku robimy miejsce i tam wbijamy jajko. Stopniowo dodajemy wodę i mąkę według potrzeby, cały czas zagniatając ciasto. Wałkujemy cienko i wykrawamy krążki szklanką. Na każdy krążek nakładamy odrobinę farszu i zlepiamy kolejne partie. Podsypujemy mąką i przykrywamy lnianą ściereczką.
Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej wody i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 2-3 minut, aż wypłyną. Podajemy z tartą dynią i świeżą bazylią oprószone pieprzem i skropione oliwą.
•średnie ziemniaki – 3 szt.
•mąka pszenna – 2 łyżki
•oliwa – 5 łyżek
•średnia cebula – 1 szt.
•czerwona papryka – ½ szt.
•szparagi – 5 szt.
•czosnek – 1 ząbek
•pomidor – 1 szt.
•zioła prowansalskie – ½ łyżeczki
•jajka – 4 szt.
•sól
•pieprz
•szczypiorek – 2 łyżki
•ser feta – 2 łyżki
•otręby pszenne do posypania
Do dekoracji:
•mozzarella – 50 g
•listki bazylii
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmniejszamy ogień i smażymy około 10-15 minut, aż będą miękkie. Cebulę, paprykę i szparagi kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Resztę warzyw podsmażamy na osobnej patelni i przyprawiamy do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek, ziemniaki, warzywa, mąkę i drobno pokrojoną fetę. Całość mieszamy i wlewamy na patelnię. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu.
Smacznego!
•płatki jaglane
•Jabłko
Przygotowanie:
Płatki jaglane gotujemy na wodzie lub mleku - według uznania. Dodajemy starte jabłko, posypujemy cynamonem. Szybki, zdrowy obiad gotowy. Idealnie nadaje się do zabrania do pracy.
Smacznego!
Ile kalorii ma feta light odtłuszczona
Ile kalorii ma ser feta
Przepis na kompot z pigwy na zimę
Pierogi ruskie kalorie 10 szt
Ile kalorii ma jajecznica z 5 jajek
Ile kalorii mają pierogi ruskie
Wersja do druku

Pierogi gryczane z mozzarellą i dynią:
Składniki:•Ciasto
•200g mąki gryczanej
•80g mąki pszennej pełnoziarnistej
•80g mąki zwykłej
•sól
•200ml wody
•jajko
Farsz
•1/16 średniej
•dojrzałej dyni
•100-125g mozzarelli
•garść uprażonych orzechów włoskich
•sól
•pieprz
•zioła prowansalskie
•szczypta imbiru
•porządna szczypta gałki muszkatołowej
Do podania
•pieprz
•świeża bazylia
•oliwa
•tarta dynia
Przygotowanie:
Podstawą tego przepisu jest mąka gryczana, która nada pierogom nietuzinkowego smaku. Na początku kroimy dynię w cienkie plastry i pieczemy pod folią w 180 stopniach przez około 30 minut do miękkości. Po upieczeniu, rozgniatamy ją widelcem i doprawiamy d smaku solą, pieprzem, imbirem i ziołami. Dodajemy orzechy oraz pokrojoną według uznania mozzarellę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na stolnicy przygotowujemy składniki na ciasto. Wysypujemy mąkę, wymieszaną z solą. W środku robimy miejsce i tam wbijamy jajko. Stopniowo dodajemy wodę i mąkę według potrzeby, cały czas zagniatając ciasto. Wałkujemy cienko i wykrawamy krążki szklanką. Na każdy krążek nakładamy odrobinę farszu i zlepiamy kolejne partie. Podsypujemy mąką i przykrywamy lnianą ściereczką.
Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej wody i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 2-3 minut, aż wypłyną. Podajemy z tartą dynią i świeżą bazylią oprószone pieprzem i skropione oliwą.
Tortilla de Patatas z warzywami:
Składniki:•średnie ziemniaki – 3 szt.
•mąka pszenna – 2 łyżki
•oliwa – 5 łyżek
•średnia cebula – 1 szt.
•czerwona papryka – ½ szt.
•szparagi – 5 szt.
•czosnek – 1 ząbek
•pomidor – 1 szt.
•zioła prowansalskie – ½ łyżeczki
•jajka – 4 szt.
•sól
•pieprz
•szczypiorek – 2 łyżki
•ser feta – 2 łyżki
•otręby pszenne do posypania
Do dekoracji:
•mozzarella – 50 g
•listki bazylii
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmniejszamy ogień i smażymy około 10-15 minut, aż będą miękkie. Cebulę, paprykę i szparagi kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Resztę warzyw podsmażamy na osobnej patelni i przyprawiamy do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek, ziemniaki, warzywa, mąkę i drobno pokrojoną fetę. Całość mieszamy i wlewamy na patelnię. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu.
Smacznego!
Płatki jaglane z jabłkiem:
Składniki:•płatki jaglane
•Jabłko
Przygotowanie:
Płatki jaglane gotujemy na wodzie lub mleku - według uznania. Dodajemy starte jabłko, posypujemy cynamonem. Szybki, zdrowy obiad gotowy. Idealnie nadaje się do zabrania do pracy.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bułka z kruszonkąIle kalorii ma feta light odtłuszczona
Ile kalorii ma ser feta
Przepis na kompot z pigwy na zimę
Pierogi ruskie kalorie 10 szt
Ile kalorii ma jajecznica z 5 jajek
Ile kalorii mają pierogi ruskie
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas