Jak zadbać o piękną cerę od wewnątrz?

Jak dieta wpływa na cerę?
Wiele osób, które borykają się z trądzikiem, szuka pomocy w gabinetach dermatologicznych albo salonach urody. Niestety, nawet profesjonalne zabiegi przeprowadzone przez dermatologów lub techników usług kosmetycznych z Lublina mogą nie przynieść oczekiwanych rezultatów, jeśli przyczyną niedoskonałości jest niewłaściwa dieta. Po pierwsze, wskutek jedzenia wysoko przetworzonej żywności, cera często reaguje wypryskami i licznymi niedoskonałościami. Mowa na przykład o fast foodach, słodyczach i słonych przekąskach, które są bogate w cukier, tłuszcze trans, konserwanty, polepszacze smaku oraz barwniki. Kolejną kwestią są nietolerancje pokarmowe, które objawiają się m.in. trądzikiem i alergiami skórnymi w postaci świądu, zaczerwienienia, łuszczenia czy wysypki. Powodują je w szczególności produkty mleczne, jaja i gluten, jednak alergenów może być o wiele więcej. W takim przypadku niezbędna może okazać się konsultacja z dietetykiem lub specjalistą po kursie dietetyki w Lublinie, który pomoże w ułożeniu diety ograniczającej objawy trądziku.
Dieta na piękną cerę - jakie produkty włączyć do jadłospisu?
Dieta osób, które borykają się z niedoskonałościami powinna być pogada przede wszystkim w witaminy, minerały, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz białka. W codziennym jadłospisie muszą znaleźć się owoce i warzywa, które są bogatymi źródłami antyoksydantów. Witamina C ma nie tylko działanie przeciwutleniające, ale także bierze udział w syntezie kolagenu, który jest podstawowym budulcem tkanek oraz odpowiada za gładkość i nawilżenie skóry. Jej duże ilości występują m.in. w porzeczce, natce pietruszki, jarmużu oraz czerwonej i zielonej papryce. Witamina E nie bez powodu nazywana jest eliksirem młodości - wspomaga ona leczenie trądziku, ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także wspiera produkcję elastyny i kolagenu. Dzienną dawkę witaminy E zapewnią np. łyżka oleju słonecznikowego i kilka orzechów laskowych. Witamina A odpowiada zaś za stan nawilżenia skóry oraz reguluje wydzielanie łoju. Znajduje się ona m.in. w marchewkach, suszonych morelach, natce pietruszki i jarmużu.
Jadłospis osób ze skłonnością do niedoskonałości powinien zawierać także produkty bogate w cynk (kiełki pszenicy, nasiona dyni lub słonecznika), miedź (nasiona dyni, słonecznika, orzechy laskowe, migdały), selen (orzechy brazylijskie, łosoś, tuńczyk), wapń (szpinak, jarmuż, brokuły). Nie powinno w nim także zabraknąć tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Te można znaleźć w orzechach, oleju słonecznikowy, oleju z wiesiołka, kiełkach soi i awokado.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma jajecznica z boczkiemIle kalorii ma drożdzówka
Ile kalorii ma tuńczyk z puszki
Tuńczyk w oleju po odsączeniu
szko?a medyczna
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu