Po antybiotykoterapii – jak wesprzeć florę bakteryjną?
Antybiotyki przeciwdziałają rozwojowi bakterii chorobotwórczych i eliminują je z organizmu, biorąc tym samym udział w procesie leczenia. Te leki mają jednak skutki uboczne. Jednym z nich jest niekorzystne działanie na florę bakteryjną jelit.
W jelitach dorosłego człowieka znajduje się prawie 2 kg bakterii, z czego większość powinny stanowić bakterie dobroczynne, usprawniające pracę przewodu pokarmowego, czyli tzw. probiotyki. Jeśli ich liczba i kondycja spada, kłopoty zaczyna mieć nie tylko układ pokarmowy, ale cały organizm, w tym układ odpornościowy. Dlatego tak ważne jest, by dążyć do zachowania równowagi mikroflory jelitowej i wspierać „dobre” bakterie.
Probiotyki – suplementy diety, które pomagają zachować równowagę mikroflory jelit
Probiotyk to także nazwa suplementu diety, który pomaga przywrócić i zachować równowagę flory bakteryjnej jelit.
Probiotyki w formie suplementu diety zawierają wyselekcjonowane szczepy żywych bakterii probiotycznych. Docierają do jelit i zasiedlają je, wspierając już obecne tam dobroczynne bakterie. W skład probiotyków wchodzą zazwyczaj szczepy bakterii kwasu mlekowego, które przyczyniają się do właściwej pracy układu pokarmowego.
Probiotyk zawiera szczepy bakterii probiotycznych, zaś synbiotyk to preparat stanowiący połączenie bakterii korzystnych dla układu pokarmowego i prebiotyków, czyli substancji odżywczych, które bakterie probiotyczne wykorzystują jako pożywkę.
Prebiotyki to substancje pochodzenia naturalnego. Znaleźć je można w wielu produktach spożywczych, przede wszystkim w warzywach i owocach. Po antybiotykoterapii w naszym przewodzie pokarmowym brak jest nie tylko dobroczynnych bakterii, ale także substancji, z których te bakterie czerpią energię do życia. Dlatego tak ważne jest ich uzupełnienie.
A więc w skład synbiotyków oprócz bakterii probiotycznych wchodzą też węglowodany odporne na działanie enzymów trawiennych takie jak fruktooligosacharydy. Synbiotyk to połączenie probiotyku z prebiotykiem.
Po antybiotykoterapii warto też zadbać o poprawienie kondycji flory bakteryjnej jelit naturalnymi sposobami. Polecane są wszelkie kiszonki warzywne. Znajdują się w nich probiotyki, czyli dobroczynne bakterie probiotyczne. Warto też sięgnąć po przetwory mleczne takie jak kefiry, jogurty czy zsiadłe mleko.
Naturalne prebiotyki znajdziemy w warzywach i owocach. Szczególnie zalecane są cebula, czosnek, pomidory, ziemniaki, banany, cykoria.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma herbata z mlekiemIle kalorii ma serek homogenizowany
Ile kalorii ma marchew gotowana
Ile kalorii majogurt danon
Ile kalorii ma zupa pomidorowa
Ile kalorii ma jogurt orzechowy
Ile kalorii ma jogurt pitny
kefir robico kcal
mleko łyżka kcal
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war