Jak skutecznie pożegnać zbędne kilogramy?
Zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze oraz chęć pozbycia się nadprogramowych kilogramów to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Podpowiadamy jak skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów raz na zawsze.
- Aby zgubić zbędne kilogramy nie tylko skutecznie, ale i bez efektu jo-jo powinniśmy skupić się przede wszystkim na budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Komponowanie zdrowych, urozmaiconych i odpowiednio zbilansowanych posiłków, włączenie aktywności fizycznej
do codziennego trybu życia oraz znalezienie równowagi między pracą, a odpoczynkiem to podstawa nie tylko zdrowej, ale również szczupłej sylwetki. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food
Metoda małych kroków
Pamiętajmy, że zalecane przez dietetyków tempo utraty masy ciała to 0.5 - 1kg na tydzień. Tylko powolny i systematyczny spadek kilogramów gwarantuje nam pozbycie się ich skutecznie.
Przy trwałej zmianie stylu życia (a w szczególności nawyków żywieniowych) nie będzie nam groził także tzw. efekt jo-jo. Do zdrowych, codziennych nawyków, które powinniśmy wprowadzić na stałe do naszego życia zaliczamy:
1. Zjadanie 4-5 odpowiednio zbilansowanych posiłków co 3-4 godziny.
2. Wypijanie co najmniej 1,5 litra wody.
3. Codzienna, umiarkowana aktywność fizyczna (30-45 minut).
4. Regeneracja i sen.
Dzięki tym drobnym zmianom pierwsze efekty odchudzania, jak również lepszego samopoczucia powinniśmy zauważyć już po 2-3 tygodniach, co dodatkowo zmotywuje nas do dalszego działania.
Dania sprzyjające szczupłej sylwetce
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca, by podstawą naszych posiłków były warzywa i owoce, które powinny być obecne w każdym posiłku. Kolejne elementy to pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i chudy nabiał. IŻŻ zachęca do ograniczenia spożycia czerwonego mięsa oraz tłuszczy zwierzęcych na rzecz jaj, chudych ryb, roślin strączkowych oraz dobrej jakości olejów roślinnych.
- Zimą osobom na diecie redukcyjnej szczególnie polecam gęste i sycące, wielowarzywne zupy z dodatkiem kasz lub roślin strączkowych. Warto dodać do nich np. imbir, który ma właściwości antybakteryjne i rozgrzewające. Dobrym wyborem będą też grillowane lub gotowane na parze warzywa z indykiem, dorszem lub sandaczem. W ramach przekąsek o tej porze roku szczególnie polecam owoce cytrusowe, jabłka i orzechy. Pamiętajmy również, by w codziennym menu unikać produktów wysoko przetworzonych, a także nadmiaru soli i cukru. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają kotlety z dorszaIle kalorii ma indyk
Ile kalorii ma dorsz smażony na patelni
Ile kalorii ma zsiadłe mleko od krowy
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war