Pakowanie próżniowe żywności – co warto o nim wiedzieć?
Spis treści
Autor
Pakowanie próżniowe żywności sprawia, że znacznie dłużej nadaje się ona do zjedzenia i nie traci swoich wartości odżywczych. Czy warto zainteresować się tym rozwiązaniem i zaimplementować je w swoim domu? Co jeszcze trzeba wiedzieć o pakowaniu próżniowym?

1. Na czym polega pakowanie próżniowe? Jak pakować próżniowo żywność?
2. Po co pakować próżniowo żywność?
3. Czy warto kupić zgrzewarkę? Czy warto pakować próżniowo żywność?
Ile kalorii ma makaron z serem
Ile kalorii ma risotto
Ile kalorii ma ryż
Wersja do druku

1. Na czym polega pakowanie próżniowe? Jak pakować próżniowo żywność?
2. Po co pakować próżniowo żywność?
3. Czy warto kupić zgrzewarkę? Czy warto pakować próżniowo żywność?
Na czym polega pakowanie próżniowe? Jak pakować próżniowo żywność?
Pakowanie próżniowe polega na jak najszczelniejszym opakowaniu żywności folią. Możliwe jest to dzięki workom próżniowym czy zwykłym plastikowym woreczkom i specjalnemu urządzeniu do pakowania próżniowego – zgrzewarce. Jest to narzędzie, które wypompowuje powietrze z folii, czyli poddaje ją procesowi zgrzewania. Wykorzystanie jej daje najlepszy efekt, jednak można też użyć innych metod pakowania, takich jak folia stretch ręczna, która jest bardzo wygodna w użytkowaniu i nie wymaga pomocy drugiej osoby przy pakowaniu.Po co pakować próżniowo żywność?
Sensem pakowania żywności próżniowo jest pozbycie się największej ilości tlenu z jej otoczenia. To właśnie tlen przyczynia się do psucia żywności – dzięki niemu rozwijają się różne mikroorganizmy, które odpowiedzialne są m.in. za pleśń, wysychanie, jełczenie czy gnicie jedzenia. W środowisku o dużej zawartości tlenu żywność traci swój smak, a także wartości odżywcze – utlenieniu ulegają choćby witaminy. Pakowanie próżniowe oczywiście nie sprawi, że jedzenie nigdy nie ulegnie tym procesom, ale zostaną one znacznie spowolnione. Żółty ser, na przykład, będzie możliwy do zjedzenia nawet po 2 miesiącach od czasu zapakowania, a makaron czy ryż – aż po roku!Czy warto kupić zgrzewarkę? Czy warto pakować próżniowo żywność?
Pakowanie próżniowe żywności polecane jest w każdym gospodarstwie domowym. Szacuje się, że w Polsce w każdej sekundzie do kosza trafia 150 kilogramów jedzenia - to wielkie marnotrawstwo, którego można uniknąć, jeżeli będziemy pakować żywność próżniowo i tym samym przedłużać jego przydatność do spożycia. Odstraszać mogą nieraz wysokie ceny materiałów do pakowania, ale folia do zgrzewarki dostępna jest też w wielu miejscach w atrakcyjnych cenach. Samo urządzenie także nie jest zbyt drogie, jeśli kupujemy model przeznaczony do gospodarstwa domowego. Zresztą pakowanie niedrogą folią ręczną stretch też daje pożądane efekty. Osobną kwestią jest wykorzystywanie technologii pakowania próżniowego w dużych przedsiębiorstwach produkujących lub transportujących żywność. W tym przypadku zakup profesjonalnej zgrzewarki i materiałów do niej jest niezbędny i przyczynia się do olbrzymiego zmniejszenia kosztów prowadzenia działalności.Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Pakowanie próżniowe jedzeniaIle kalorii ma makaron z serem
Ile kalorii ma risotto
Ile kalorii ma ryż
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas