Jak wykorzystać alkohol w kuchni?

Gulasz wołowy zakrapiany alkoholem
Whisky kojarzy się z luksusem, dlatego idealnie sprawdzi się jako dodatek do wykwintnego dania w postaci gulaszu wołowego. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Można podawać go z puree ziemniaczanym i brokułem albo nawet z ziemniaczano-mącznymi kopytkami.
Składniki: kilogram mięsa wołowego, dwa ząbki czosnku, cebula, pół szklanki wody, szklanka soku ananasowego, ćwierć szklanki sosu sojowego, ćwierć szklanki whisky, sok z całej limonki, łyżka cukru, łyżeczka sproszkowanej papryki.
Przygotowanie: mięso należy pokroić na mniejsze kawałki, dodać do niego posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Po wrzuceniu wszystkich składników do garnka trzeba zagotować całą jego zawartość, po czym przykryć i wstawić na niecałe trzy godziny do nagrzanego piekarnika.
Kremowe ciasto z rumową niespodzianką
Każdy z pewnością lubi śliwki w czekoladzie, które bardzo często mają jeszcze dodatek w postaci alkoholu. Warto wobec tego przygotować ciasto śliwkowe z rumem, aby uzyskać jeszcze lepszy efekt. Można zajadać się nim na co dzień, doskonale sprawdzi się również na rozmaite uroczystości.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą: nieco ponad pół szklanki oleju, szklanka cukru, trzy łyżki kakao, pięć jajek, pół szklanki wody, półtorej szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem powstanie z kostki masła, małego opakowania mascarpone, 400 g kremu czekoladowo-orzechowego. Do naczynia ciasta potrzebne będą trzy łyżki rumu i ćwierć szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej. Trzeba jeszcze zaopatrzyć się w tabliczkę czekolady deserowej, mały słoik powideł śliwkowych i 100 ml śmietany kremówki oraz w 500 g śliwek suszonych i szklankę rumu.
Wykonanie: zacząć należy od pokrojenia śliwek suszonych, zalania ich rumem i doprowadzenia całości do wrzenia, po czym pozostawia się owoc w alkoholu na godzinę i osacza z niego po upływie tego czasu.
W celu przygotowania ciasta należy wymieszać ze sobą olej, wodę, cukier i kakao, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Następnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę, do której zostanie potem dodany cukier i żółtka. Całość należy ze sobą połączyć mikserem, po czym dodać do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszane ciasto można już wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec przez 40 minut.
Po wystudzeniu ciasto można przekroić na dwie części i jedną nasączyć kawą zmieszaną z rumem, posmarować powidłami. Następna wartą będzie krem czekoladowo-orzechowy z mascarpone i rumowym śliwkami. Wszystko należy przykryć drugą częścią ciasta, po czym namoczyć ją resztą ponczu i udekorować polewą przygotowaną z kremówki podgrzanej z czekoladą.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�