Dieta w ciąży - co jeść a czego unikać?

1. Dieta w czasie ciąży - dlaczego jest ważna?
2. Dieta w ciąży co jeść a czego unikać
3. Jakie składniki odżywcze są ważne w diecie dla ciężarnej?
Dieta w czasie ciąży - dlaczego jest ważna?
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety, w którym jest ona odpowiedzialna nie tylko za siebie, ale również za dziecko, które nosi pod sercem. Dlatego prawidłowe i zbilansowane odżywianie się w okresie ciąży jest tak ważne - od tego, co jemy lub czego sobie odmówimy zależy nie tylko nasze zdrowie i dobre samopoczucie, ale również zdrowie naszego malucha. Z tego powodu warto zwrócić uwagę na to, co kładziemy na talerz, a w razie potrzeby nie wahajmy się skorzystać z pomocy dietetyka. Jeżeli poważnie zastanawiamy się nad jakością i dostępnością składników mineralnych w ogólnodostępnych produktach, zawsze możemy spróbować własnych sił na przykład w pieczeniu chleba czy przygotowywaniu przetworów.
Dieta w ciąży co jeść a czego unikać
Zbilansowana i bogata w minerały dieta jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju płodu. Powinniśmy więc zadbać o to, by jeść w ciąży dużo warzyw i owoców, a także produkty bogate w białko i wysokiej jakości zdrowe tłuszcze. Z drugiej strony powinniśmy kategorycznie unikać żywności wysoce przetworzonej, zawierającej duże ilości cukru i tłuszczu, fast foodów oraz wszelkiego rodzaju alkoholi. Złym pomysłem jest również spożywanie takich rzeczy, jak sery pleśniowe, surowe mięso i surowe jajka. Warto ograniczyć także orzeszki ziemne oraz napoje typu kawa lub mocna herbata - zamiast nich zdrowszym wyborem będzie kawa zbożowa. Wartościowymi produktami będą także otręby pszenne, chude mięso, kasze, rośliny strączkowe czy pieczywo pełnoziarniste i inne produkty zbożowe. Jeżeli chcemy samodzielnie wypiekać to ostatnie, będzie nam potrzebna wysokiej jakości mąka chlebowa.
Jakie składniki odżywcze są ważne w diecie dla ciężarnej?
Żywienie kobiet w trakcie ciąży może nieco zmieniać się wraz z kolejnymi trymestrami, chociaż nie są to duże różnice. Już od samego początku powinniśmy zadbać o dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości witamin A, C, D, E oraz tych z grupy B. W diecie ciężarnej nie może zabraknąć również żelaza, cynku, jodu oraz innych ważnych pierwiastków. Wraz z rozwojem płodu odczujemy również wzrost zapotrzebowania na energię, co przekłada się większe spożycie tłuszczów i białek, a także produktów dostarczających nam dużo energii.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
dietaWersja do druku
Szukaj
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników
Jak dbać o instalacje i urządzenia AGD? Rola soli tabletkowanej w zmiękczaniu wody
Woda wykorzystywana w naszych domach często zawiera dużą ilość minerałów, takich jak wapń i magnez, które powodują jej twardość. Nadmiar
7 najlepszych zabiegów medycyny estetycznej – co jest teraz na topie?
Medycyna estetyczna zyskuje coraz większą popularność, a nowoczesne technologie pozwalają na skuteczne poprawienie wyglądu bez konieczności przeprowadzan