Smoothie to napoje doskonałe do wprowadzania w dietę owoców i warzyw. Zielone koktajle ze szpinaku czy awokado są pyszne i zdrowe, a w dodatku łatwe do przygotowania i spożycia. Możesz pić je wszędzie!

Przeczytaj, dlaczego warto pić zielony sok zrobiony w domu i jak go w ogóle przygotować.


 

Dlaczego warto pić smoothie z zielonych warzyw?

Zielone warzywa, takie jak jarmuż, szpinak czy pietruszka mają wiele właściwości prozdrowotnych.

Są bogate w witaminy A, C, K, E, a także minerały: potas, magnez, kwas foliowy. Możemy je wzbogacić o inne składniki, jak gruszka czy banan, aby jeszcze podnieść wartość odżywczą. Dzięki temu:

  • wzmacniają odporność i chronią przed infekcjami,

  • oczyszczają organizm z toksyn, a chlorofil wspiera pracę wątroby,

  • wspomagają trawienie dzięki zawartości błonnika,

  • poprawiają wygląd skóry dzięki jej oczyszczaniu i dostarczaniu minerałów,

  • dodają energii.

Po dodaniu innych owoców smoothies mogą jeszcze bardziej wspierać organizm. Takie dodatki, jak moringa proszek, wpływają na smak i dają więcej korzyści. Jak zrobić zielony koktajl, żeby osiągnąć różne rezultaty?

Sposób przygotowania i przepisy na smoothie

Zrobienie koktajlu jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera, aby stworzyły spójną, płynną masę. Trudnością może być jedynie dobranie warzyw i owoców, które ze sobą połączyć. Warto komponować różne koktajle, aby znaleźć swój ulubiony i wspierać organizm na wielu płaszczyznach. Najlepsze warzywa to:

  • szpinak - bogaty w żelazo, witaminę K i C,

  • jarmuż zawiera dużo witaminy A, C, K oraz wapnia i żelaza,

  • rukola - bogata w witaminę K i kwas foliowy,

  • pietruszka to doskonałe źródło witaminy C, K oraz antyoksydantów,

  • seler naciowy bogaty w witaminę K, A i potas.

Dodając do koktajli owoce, możemy zyskać delikatniejszy smak. Najczęściej dodawane to:

  1. banany Dodają słodyczy i kremowej konsystencji, bogate w potas i witaminę B6,

  2. jabłka wzbogacają koktajl w błonnik i witaminę C,

  3. kiwi: jest źródłem witamin C, K i E, orzeźwia,

  4. ananas ma dużo witaminy C, wspomaga trawienie,

  5. mango Słodkie, bogate w witaminę A i C.

Żeby koktajl był płynny, dodajmy do niego wodę, mleko lub sok. Zawartość białka podniesiemy, wybierając jogurt (np. grecki), w którym możemy rozpuścić takie produkty, jak: chlorella bio.

Dlaczego pijemy zielone koktajle?

Smoothie to prosty sposób na dawkę witamin w ciągu dnia. Sposób przygotowania jest prosty, a możliwość dobrania składników sprawia, że jest to smaczne. Jest to rozwiązanie dla osób zabieganych i dzieci, które nie chcą jeść zdrowych rzeczy. Rozszerzenie diety o jabłko czy banana stanie się proste.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku