Czas na ziemniaki - przepis na Dauphinoise z grzybami
Często występują tylko jako dodatek do głównego dania, a mogą pełnić w nim rolę główną. Nasze rodzime ziemniaki to produkt o dużej wartości odżywczej i ogromnym potencjale kulinarnym. Odkrywa go na nowo dla kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” Michał Fabiszewski
– GlobalChef, podróżnik, ambasador Chef for Change, MasterChef, doradca kulinarny, ale nade wszystko szef kuchni, a także ekspert kulinarny kampanii. Specjalnie dla nas opracował autorskie przepisy na spektakularne dania, w których kartofle odgrywają pierwszoplanową rolę.
Dauphinoise z grzybami
Składniki:
- ziemniaki – 1kg
- czosnek – 2 ząbki
- śmietana kremówka – 250ml
- masło – 80g
- tarty ser dojrzewający – 150g
- oregano suszone – 4g
- gałka muszkatołowa – 5g (1 łyżeczka)
- pieczarki brązowe – 160g
- boczniaki – 160g
- sól i pieprz biały do smaku
- świeży tymianek – kilka gałązek do dekoracji
- cienko posiekana czerwona cebula – do dekoracji
- natka pietruszki – do dekoracji
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy na złoto na połowie masła, doprawiając solą. Boczniaki rwiemy nieregularnie i smażymy na następnej patelni na drugiej połowie masła, również doprawiając solą. Przygotowujemy sos: do wysokiego naczynia wrzucamy czosnek, oregano, gałkę muszkatołową, biały pieprz, sól oraz śmietankę i wszystko blendujemy na gładką masę. Dno patelni żeliwnej lub formy do tarty wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwami: ziemniaki, tarty ser, ziemniaki…, i tak do wyczerpania zapasów. Po wyłożeniu wszystkich warstw, na wierzchu układamy grzyby i zalewamy wszystko powstałym sosem do dauphinoise. Przed wstawieniem do piekarnika dobrze jest tak przygotowaną zapiekankę odstawić na 2-3 godziny, aby wszystkie smaki się „zaprzyjaźniły”. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Wkładamy naszą zapiekankę do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Przez pierwsze 30 minut należy piec ją pod przykryciem z papieru do pieczenia, a na ostatnie 15 minut odsłaniamy, by nabrała pięknego złotego koloru. Dekorujemy czerwoną cebulą, świeżym tymiankiem oraz natką pietruszki.
- Tak powstała zapiekanka jest gotowym daniem, które świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad lub kolację, w domu, w pracy czy na pikniku. Można podawać ją samą, z kleksem kwaśnej śmietany lub kawałkiem bitki schabowej bądź pieczonej kaczki – mówi Michał Fabiszewski.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Klopsiki serowe podane na sałatce z grillowanych szparagów i wstążek z cukinii.
Pyszny ser wprawia Cię w dobry nastrój? To bardzo możliwe, ponieważ udowodniono, że ser podnosi poziom SERotoniny, dzięki czemu potrafi zmienić zwy
Etykiety kolorowe - jak wpływają na postrzeganie produktów i decyzje zakupowe konsumentów?
W dzisiejszym świecie, gdzie na rynku dostępne są tysiące produktów w różnych kategoriach, wygląd opakowania odgrywa kluczową rolę w przyc
Retinol plus fotoprotekcja - jesienny tandem dla odmłodzenia i regeneracji
Jesień to zdecydowanie czas retinolu. Odmłodzenie, regeneracja i normalizacja to to, czego bardzo potrzebuje nasza skóra po lecie. Eksperci wskazują,
Moda w detalach – jak dobierać akcesoria, by podkreślić styl?
Akcesoria to jeden z najważniejszych elementów każdej stylizacji. Niezależnie od tego, czy preferujesz minimalizm, klasykę, czy odważne zestawienia,
Dlaczego warto pić sok pomidorowy?
Sok pomidorowy to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Dzięki obecności witamin, minerałów oraz