Klopsiki serowe podane na sałatce z grillowanych szparagów i wstążek z cukinii.
Pyszny ser wprawia Cię w dobry nastrój? To bardzo możliwe, ponieważ udowodniono, że ser podnosi poziom SERotoniny, dzięki czemu potrafi zmienić zwykłe chwile w naprawdę pyszne momenty. A jak wykorzystać ser w przepisach? Zobacz nasze propozycje.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
400 g mięsa mielonego wołowego
1 ząbek czosnku
1 opakowanie sera kremowego Hochland w bloczku z ziołami
1/3 łyżeczki soli
Szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka oleju
Na sałatkę:
200 g szparagów zielonych
1 cukinia
50 g miksu młodych liści sałat
1 łyżka masła
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielone mieszamy z serkiem kremowym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy, żeby ser dokładnie się połączył z mięsem. Zwilżamy dłonie i formujemy pulpeciki o średnicy około 3 cm. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy łyżkę oleju i smażymy pulpeciki po kilka minut z każdej strony.
Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni na maśle grillujemy kilka minut szparagi, tak żeby pozostały nadal chrupiące. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię myjemy i kroimy w za pomocą obieraczki wzdłuż w cienkie plasterki. Cukinię, sałaty i grillowane szparagi układamy w misce, a na wierzch dodajemy serowe pulpeciki.
Kartacze nadziewane serem
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 20 kartaczy
Składniki:
2 kg ziemniaków surowych
1 kg ziemniaków ugotowanych
1 jajko
1 łyżeczka soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski śmietankowy
200 g boczku wędzonego
1 cebula
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wykładamy na drobnym sitku nad miską i odciskamy dokładnie. Płyn zachowujemy i odstawiamy. Do masy z surowych ziemniaków i mąki dodajemy przestudzone, przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki. Dodajemy naturalną skrobię, która zebrała się na dnie płynu po odciśnięci ziemniaków, mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Lepimy kartacze – nabieramy na rękę masę, rozpłaszczamy i układamy zwiniętym w rulon kawałek sera żółtego. Sklejamy, formujemy podłużnego kartacza i odkładamy na deskę. W międzyczasie, do dużego garnka nalewamy wodę, zagotowujemy. Solimy. Kiedy zacznie bulgotać wkładamy do środka wcześniej przygotowane kartacze. Gotujemy do momentu, kiedy kluski wypłyną na wierzch. Ugotowane kartacze podajemy z podsmażonym na maśle boczkiem z cebulką i opcjonalnie kwaśną śmietaną.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Etykiety kolorowe - jak wpływają na postrzeganie produktów i decyzje zakupowe konsumentów?
W dzisiejszym świecie, gdzie na rynku dostępne są tysiące produktów w różnych kategoriach, wygląd opakowania odgrywa kluczową rolę w przyc
Czas na ziemniaki - przepis na Dauphinoise z grzybami
Często występują tylko jako dodatek do głównego dania, a mogą pełnić w nim rolę główną. Nasze rodzime ziemniaki to produkt o dużej wart
Retinol plus fotoprotekcja - jesienny tandem dla odmłodzenia i regeneracji
Jesień to zdecydowanie czas retinolu. Odmłodzenie, regeneracja i normalizacja to to, czego bardzo potrzebuje nasza skóra po lecie. Eksperci wskazują,
Moda w detalach – jak dobierać akcesoria, by podkreślić styl?
Akcesoria to jeden z najważniejszych elementów każdej stylizacji. Niezależnie od tego, czy preferujesz minimalizm, klasykę, czy odważne zestawienia,
Dlaczego warto pić sok pomidorowy?
Sok pomidorowy to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Dzięki obecności witamin, minerałów oraz