Sushi – czy tylko surowa ryba?
Spis treści
Autor Natalia Tyszka
Do polskiej kuchni coraz częściej trafiają nowinki z bardziej egzotycznych regionów. Niegdyś tak obrzydzające nas owoce morza, dzisiaj robią furorę w droższych restauracjach i sushi barach. Jaki jest właściwie fenomen sushi i dlaczego przełamaliśmy się na wprowadzenie tej potrawy do naszej kuchni, postaram się dzisiaj Wam odpowiedzieć.

Sushi to jedna z najbardziej znanych na świecie potraw, która pochodzi z Japonii. Przygotowanie sushi to prawdziwa sztuka aranżacji, która w dalszym ciągu się rozwija. Stereotypowo sushi kojarzone jest z surową rybą i dla tego też ciężko niektórym z nas pojąć jak można coś takiego jeść i jeszcze się tym zachwycać. Smakoszów tej potrawy wciąż nie brakuje! Niekoniecznie sushi musi jednak oznaczać jedynie surową rybę. Jest to danie sporządzone ze specjalnie przygotowanego, zakwaszonego ryżu z dodatkiem dowolnie wybranych owoców morza lub ryb, które mogą być również wędzone, a także innych składników, takich jak np.: warzywa, plastry wołowiny, jajka, grzyby.
Wyróżniamy kilka charakterystycznych rodzajów tej potrawy, które warto poznać przed wybraniem się do japońskiej restauracji:
- Nigiri-sushi – to ręcznie formowane porcje ryżu w kształt paluszków, na które kładziemy plaster jednego rodzaju ryby
- Oshi-sushi – prasowane, kwadratowe porcje ryżu, przykryte plastrami marynowanej lub gotowanej ryby
- Maki-sushi – kawałki ryb, owoców morza i warzyw, zawinięte w przyprawiony ryż z octem i suszone wodorosty
- Chirashi-sushi – przyprawiony octem ryż, na którym układamy kawałki surowej ryby, a także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów
Sushi jako jedna z nielicznych potraw, która wymaga specjalnej oprawy i rytuału spożywania. Możemy serwować je jako danie główne lub jak przystawkę. Nadaje się na różnego rodzaju imprezy, na których mamy dużą liczbę gości. Sushi wygląda bardzo efektownie, a jednocześnie jest symbolem prostoty i naturalnego piękna.
W restauracjach i sushi barach przed podaniem potrawy kelner podaje nam ciepły, wilgotny ręcznik do obmycia rąk. Sushi powinniśmy spożywać pałeczkami lub rękoma. Sushi nie należy dzielić na kawałki- powinniśmy cały kawałek włożyć od razu do ust. Nie nabijamy potrawy także potrawy na pałeczki, ani nie przekładamy jej pałeczkami na talerzyk innej osoby.
Obok talerzyka z sushi kelner podaje nam także talerzyk z plasterkami marynowanego imbiru, który służy do oczyszczania kupek smakowych i przegryzania go pomiędzy kolejnymi porcjami sushi. Dostajemy także w osobnym naczynku sos sojowy oraz pastę wasabi, która jest dość ostra. Należy wymieszać niewielką ilość wasabi z sosem sojowym, który służy do przyprawienia potrawy. Przed spożyciem moczymy w nim kawałki sushi (od strony ryby). Do sushi możemy zamówić sobie zieloną lub jaśminową, świeżo parzoną herbatę.
Kuchnia japońska jest bardzo zdrowa, ponieważ bazuje na naturalnych produktach, jakimi są glony czy owoce morza. Nie od dziś wiadomo, że ryby posiadają bardzo wiele potrzebnych dla nas związków i witamin. Wodorosty i glony bogate są przede wszystkim w jod.
Owoce morza są źródłem tak potrzebnego dla nas białka, witaminy A, D i E oraz kwasu wielonasyconego omega 3. Wpływają one pozytywnie na nasz wzrok i poprawiają pamięć. Działają odmładzająco i wygładzają zmarszczki. Zmniejszają ryzyko nowotworów, mają właściwości przeciwzapalne, antydepresyjne oraz zapobiegają demencji starczej.
Ile kalorii mają grzyby w occie
Wersja do druku

Co to właściwie jest sushi?
Sushi to jedna z najbardziej znanych na świecie potraw, która pochodzi z Japonii. Przygotowanie sushi to prawdziwa sztuka aranżacji, która w dalszym ciągu się rozwija. Stereotypowo sushi kojarzone jest z surową rybą i dla tego też ciężko niektórym z nas pojąć jak można coś takiego jeść i jeszcze się tym zachwycać. Smakoszów tej potrawy wciąż nie brakuje! Niekoniecznie sushi musi jednak oznaczać jedynie surową rybę. Jest to danie sporządzone ze specjalnie przygotowanego, zakwaszonego ryżu z dodatkiem dowolnie wybranych owoców morza lub ryb, które mogą być również wędzone, a także innych składników, takich jak np.: warzywa, plastry wołowiny, jajka, grzyby.
Wyróżniamy kilka charakterystycznych rodzajów tej potrawy, które warto poznać przed wybraniem się do japońskiej restauracji:
- Nigiri-sushi – to ręcznie formowane porcje ryżu w kształt paluszków, na które kładziemy plaster jednego rodzaju ryby
- Oshi-sushi – prasowane, kwadratowe porcje ryżu, przykryte plastrami marynowanej lub gotowanej ryby
- Maki-sushi – kawałki ryb, owoców morza i warzyw, zawinięte w przyprawiony ryż z octem i suszone wodorosty
- Chirashi-sushi – przyprawiony octem ryż, na którym układamy kawałki surowej ryby, a także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów
Jak podajemy sushi?
Sushi jako jedna z nielicznych potraw, która wymaga specjalnej oprawy i rytuału spożywania. Możemy serwować je jako danie główne lub jak przystawkę. Nadaje się na różnego rodzaju imprezy, na których mamy dużą liczbę gości. Sushi wygląda bardzo efektownie, a jednocześnie jest symbolem prostoty i naturalnego piękna.
W restauracjach i sushi barach przed podaniem potrawy kelner podaje nam ciepły, wilgotny ręcznik do obmycia rąk. Sushi powinniśmy spożywać pałeczkami lub rękoma. Sushi nie należy dzielić na kawałki- powinniśmy cały kawałek włożyć od razu do ust. Nie nabijamy potrawy także potrawy na pałeczki, ani nie przekładamy jej pałeczkami na talerzyk innej osoby.
Obok talerzyka z sushi kelner podaje nam także talerzyk z plasterkami marynowanego imbiru, który służy do oczyszczania kupek smakowych i przegryzania go pomiędzy kolejnymi porcjami sushi. Dostajemy także w osobnym naczynku sos sojowy oraz pastę wasabi, która jest dość ostra. Należy wymieszać niewielką ilość wasabi z sosem sojowym, który służy do przyprawienia potrawy. Przed spożyciem moczymy w nim kawałki sushi (od strony ryby). Do sushi możemy zamówić sobie zieloną lub jaśminową, świeżo parzoną herbatę.
Dlaczego warto jeść sushi?
Kuchnia japońska jest bardzo zdrowa, ponieważ bazuje na naturalnych produktach, jakimi są glony czy owoce morza. Nie od dziś wiadomo, że ryby posiadają bardzo wiele potrzebnych dla nas związków i witamin. Wodorosty i glony bogate są przede wszystkim w jod.
Owoce morza są źródłem tak potrzebnego dla nas białka, witaminy A, D i E oraz kwasu wielonasyconego omega 3. Wpływają one pozytywnie na nasz wzrok i poprawiają pamięć. Działają odmładzająco i wygładzają zmarszczki. Zmniejszają ryzyko nowotworów, mają właściwości przeciwzapalne, antydepresyjne oraz zapobiegają demencji starczej.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma strogonowIle kalorii mają grzyby w occie
Wersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�