Piersi z kurczaka nadziewane bananami
Autor: Materiały Prasowe
Składniki na: 4 porcjeCzas przygotowania: 40 min4 filety z kurczaka,2 banany pokrojone w kostkę ,2 banany pokrojone w grube plastry,50 g sera Gorgonzola,3 czerwone papryki pokrojone w plastry,3 suszone, posiekane figi,2 łyżki stołowe świeżego, posiekanego rozmarynu,2 łyżki stołowe oleju ,1 łyżka stołowa miodu,sól i pieprz
1)Wyciąć nożem 5 cm szczelinę w grubszej części każdego filetu, aby utworzyła się kieszonka. Zmieszać razem pokrojone w kostkę banany, figi, 1 łyżkę rozmarynu, ser, sól i pieprz, by uzyskać nadzienie do kurczaka. Włożyć łyżeczką ¼ nadzienia do każdej kieszonki. Wykałaczkami zamknąć szczeliny. 2)Rozgrzać olej w rondlu do pieczenia. Włożyć piersi z kurczaka i obsmażać każdą stronę na umiarkowanym ogniu przez około 4 min. Następnie posmarować kurczaka miodem i przełożyć na półmisek. Włożyć pokrojone w plastry banany i paprykę do wcześniej używanego rondla, posypać rozmarynem i obsmażać każdą stronę przez około 3 minuty. Podawać pieczonego kurczaka razem ze smażonymi bananami i papryką. Wartości odżywcze jednej porcji400 kalorii26 g białka19 g tłuszczu40 g węglowodanów