Karkówka z musztardową chrupką skórką w majerankowym sosie

Autor:


Soczysta karkówka, aromatyczny czosnek i nutka wytrawnego czerwonego wina – to musi się udać. Dodajmy do tego odgłos chrupiącej skórki i sposób na niebanalne danie gotowy. Smacznego!

Składniki:
•    Karkówka średniej wielkości - 1-1,5 kilograma
•    Majeranek - 3 łyżki
•    Bulionetka pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
•    Przyprawa do karkówki Knorr - 1 łyżka
•    Czosnek - 2 ząbki (posiekane)
•    Musztarda z ziarenkami gorczycy - 100 gramów
•    Chleb tostowy - 1/2 opakowania
•    Olej słonecznikowy - 100 mililitrów
•    Obrane orzechy pistacjowe - 100 gramów
•    Margaryna Kasia - 100 gramów
•    Czerwone wino - 200 mililitrów




Sposób przygotowania:
1.    Przygotuj potrzebne składniki. Posiekaj drobno czosnek.
2.    Mięso umyj, osusz, natrzyj czosnkiem, majerankiem i Przyprawą do karkówki KNORR. Następnie  przełóż w czystą miskę, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej jeden dzień.     
3.    Chleb tostowy obkrój ze skóry i rozdrobnij. Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj z chlebem, dodaj musztardę i margarynę.
4.    Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu.
5.    Przygotowane ciasto ułóż na całej powierzchni mięsa.
6.    Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody.
7.    Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj Bulionetkę pieczeniową KNORR i czerwone wino. Całość doprowadź do wrzenia.
8.    Sos przecedź do czystego garnuszka i dodaj łyżeczkę majeranku.

...