Karkówka z musztardową chrupką skórką w majerankowym sosie
Soczysta karkówka, aromatyczny czosnek i nutka wytrawnego czerwonego wina – to musi się udać. Dodajmy do tego odgłos chrupiącej skórki i sposób na niebanalne danie gotowy. Smacznego!
Składniki:
• Karkówka średniej wielkości - 1-1,5 kilograma
• Majeranek - 3 łyżki
• Bulionetka pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
• Przyprawa do karkówki Knorr - 1 łyżka
• Czosnek - 2 ząbki (posiekane)
• Musztarda z ziarenkami gorczycy - 100 gramów
• Chleb tostowy - 1/2 opakowania
• Olej słonecznikowy - 100 mililitrów
• Obrane orzechy pistacjowe - 100 gramów
• Margaryna Kasia - 100 gramów
• Czerwone wino - 200 mililitrów
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj potrzebne składniki. Posiekaj drobno czosnek.
2. Mięso umyj, osusz, natrzyj czosnkiem, majerankiem i Przyprawą do karkówki KNORR. Następnie przełóż w czystą miskę, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej jeden dzień.
3. Chleb tostowy obkrój ze skóry i rozdrobnij. Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj z chlebem, dodaj musztardę i margarynę.
4. Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu.
5. Przygotowane ciasto ułóż na całej powierzchni mięsa.
6. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody.
7. Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj Bulionetkę pieczeniową KNORR i czerwone wino. Całość doprowadź do wrzenia.
8. Sos przecedź do czystego garnuszka i dodaj łyżeczkę majeranku.
...