Mleko - za czy przeciw?
Mleko i jego przetwory powinny być obecne w codziennej diecie, ponieważ zawierają wszystkie składniki niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu. Mleko jest najlepszym źródłem wapnia (Ca) o najwyższej biodostępności, a także białka i witamin. Mleko i produkty mleczne powinny być rekomendowane pacjentom otyłym, z cukrzycą, nadciśnieniem, zespołem metabolicznym lub zagrożonym tymi chorobami. Niestety, Polacy spożywają zbyt mało mleka!
Jakie są mity na temat mleka?
- Z wiekiem coraz gorzej przyswaja się wapń z mleka. Nie!
- Mleko ma dużo kalorii i nie powinny go pić osoby odchudzające się. Nie !
- Mleko w proszku nie ma wartości odżywczych. Nie !
- Picie mleka zwiększa ryzyko zawału serca. Nie !
Aby przekonać się o niesłuszności tych mitów, należy poznać fakty na temat mleka, poparte rzetelnymi badaniami naukowymi.
Jakie są fakty?
- Duże spożycie mleka - powyżej 570 ml dziennie znamiennie obniża ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca
- Wraz ze wzrostem spożycia mleka obniża się ryzyko ostrego zawału serca
- Optymalizacja spożycia w codziennej diecie mleka i jego produktów spełnia istotną rolę w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, a także może pomóc w jego leczeniu
- Spożywanie niskotłuszczowego mleka powoduje redukcję ryzyka wystąpienia raka piersi u kobiet przed menopauzą
- Większe spożycie zawartego w mleku Ca przyspiesza utratę masy ciała i zawartości tkanki tłuszczowej przy ograniczeniu energii w diecie (dlatego prawidłowa dieta odchudzająca nie może być pozbawiona mleka)
- Spożywając 3-4 porcje produktów mlecznych o ok. 30% redukuje się ryzyko IRS i/lub cukrzycy typu 2 wśród osób z prawidłową masą ciała (w porównaniu do niespożywających produktów mlecznych)
- Spożywanie przetworów mlecznych chroni przed próchnicą (poprzez zawartość białka, wapnia i fosforu). Mleko i przetwory zmieniają pH w jamie ustnej w kierunku odczynu zasadowego chroniąc przed procesami demineralizacji
- Picie mleka ma wpływ na podniesienie odporności organizmu
- Mleko zawiera niewiele cholesterolu.
Profesor Wojciech Cichy z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu poinformował na debacie, że nieprawdą jest, iż z wiekiem organizm człowieka coraz gorzej przyswaja mleko. Wystarczy przyzwyczaić organizm codziennym piciem mleka, poczynając od niewielkich ilości 10-15 ml. Prof. Cichy podkreślił również, że alergia na białko mleka krowiego występuje u około 0,6% osób. Z alergii tej wyrasta się – przemija ona wraz z wiekiem. Również Prof. Kozłowska-Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego podkreśliła, iż znikomy odsetek pacjentów ma problemy z mlekiem. - W Polsce nadinterpretuje się problem alergii na białko mleka krowiego nieadekwatnie do stanu rzeczywistego – powiedziała na debacie Prof. Kozłowska-Wojciechowska.
Brak mleka w diecie zagraża zdrowiu, zwłaszcza w okresie rozwojowym, kiedy kształtuje się masa kostna organizmu. Jednak dostarczanie Ca – którego najcenniejszym źródłem jest mleko – jest ważne również po 30 roku życia. Jeśli bowiem nie dostarczamy dorosłemu organizmowi odpowiedniej ilości zawartego w mleku wapnia – dochodzi do utraty 1 procent masy kostnej rocznie. Efektem jest osteoporoza, która jak podkreśliła Prof. Kozłowska-Wojciechowska jest już widocznym problemem coraz młodszych ludzi – np. studentów.
Wobec tak wielkiej roli mleka i jego przetworów oraz faktu, iż Polska należy do krajów o bardzo niskim spożyciu tych produktów – nadzieją i zadowoleniem napawa ogromna popularność programu „Szklanka mleka” – czyli picia mleka w szkołach przez uczniów.
...