Lato bez końca - Julie Biuso
Grillowanie cieszy się w Polsce rosnącą popularnością. Jednak jest to przyjemność uważana za sezonową. Autorka książki pt."Lato bez końca", Julie Biuso stara się obalić ten mit i radzi, jak nie rezygnować z grilla przez cały rok.
Chciałam mieć kompletny zestaw – jedzenie na świeżym powietrzu, pieczone na grillu, do podania rano, w południe lub wieczorem, potrawy do zabrania na piknik, które da się zjeść w wodzie nawet… palcami u stóp lub też w ogrodzie za domem w cieniu drzewa albo po zachodzie słońca w jakimś innym zakątku. – pisze autorka we wstępie do książki.
Wszystkie potrawy, choć przeznaczone do przyrządzenia i konsumowania na świeżym powietrzu, można przygotować również w domu. Książka jest podzielona na dziewięć części, z których każda opisuje oddzielną grupę potraw. Czytelnik będzie mógł wybierać między innymi spośród przystawek, kanapek, sałatek, grillowanych mięs, sosów, dipów i deserów. Każdy przepis informuje o potrzebnych składnikach, czasie przygotowania i kolejnych czynnościach, które należy wykonać. Autorka w komentarzach podpowiada, jakimi produktami można zastąpić użyte w przepisie składniki, informuje też o możliwych wariantach przygotowania potrawy.
Książka szybko zyskała uznanie Gourmand International – organizacji przyznającej nagrody najlepszym książkom kucharskim. "Lato bez końca" zostało uhonorowane tytułem „najlepszej książki o grillowaniu” w 2009 roku.
Julie Biuso – dziennikarka znana z zamiłowania do dobrej kuchni. Przez 5 lat prowadziła własny program w nowozelandzkiej telewizji One, poświęcony włoskiej kuchni. Współpracuje jako redaktor działów żywieniowych w magazynie „Ford” i „Home&Garden”. Autorka 13 książek o gotowaniu. Żyje i pracuje w Nowej Zelandii.
...