Zielono mi – o smaku rukoli

Autor: Natalia Tyszka


Rukola to rodzaj sałaty, która coraz częściej pojawia się na naszych talerzach. Dodajemy ją przede wszystkim do sałatek, pizzy czy wszelkich potraw warzywnych. Dzięki swojemu kształtowi pełni niejednokrotnie również funkcję ozdobną na talerzu.

Moda na spożywanie rukoli przyszła do nas z Włoch. To właśnie mieszkańcy tego kraju dodają ją do wielu przygotowywanych na co dzień potraw. Możemy spotkać ja m.in. jako składnik tortellini, sałatek, bruschetty, pizzy, makaronów, wszelkich rodzajów serów czy nawet podawana jest sama polana oliwą lub octem balsamicznym. Jej aromat przypomina kompozycję wielu różnych smaków- rozpoznając od nut pieprzu i chrzanu, na orzechach kończąc.

Te niewielkie, lekko poszarpane, podłużne listki kryją w sobie spore ilości przede wszystkim witaminy C, ale także olejków eterycznych. Podobnie jak bazylię możemy uprawiać ją choćby w doniczce czy ogródku. Nie wymaga ona żadnych specjalnych warunków hodowlanych.

Przed zakupem rukoli pamiętajmy o tym, by zwrócić uwagę na jej świeżość. Powinna być przechowywana w hermetycznie zamkniętym opakowaniu nie dłużej niż przez kilka dni po zerwaniu.



Sałatka  z rucolą

Składniki :

- opakowanie rucoli

- 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich

- opakowanie serka wiejskiego

- 5 dag sera żółtego

- puszka kukurydzy

- 2 jajka ugotowane na twardo

- 1 - 2łyżki majonezu

- sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Rucolę płuczemy dokładnie, osączamy i delikatnie rwiemy na kawałki. Orzechy i jajka siekamy. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Kukurydzę osączamy. Następnie łączymy składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy serek ziarnisty i mieszany z majonezem.

Makaron z rukolą

Składniki:

- 2 garści liści rukoli
- 500 g włoskiego makaronu penne
- 300 g pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- 150 g greckiego sera feta
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- łyżka suszonego oregano
- 50 ml oliwy

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron al dente. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać oregano, całe pomidorki i oliwki. Odcedzić makaron. Na patelnię wrzucić prawie całą rukolę, wymieszać, dodać makaron, znów wymieszać. Posypać pokruszoną fetą i porwaną resztą rukoli.


Rukola z gorącą fetą

Składniki:

- 2 garście rukoli
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- garść czarnych oliwek
- 4 plastry greckiego sera feta (może być inny lubiany lub kurczak)
- 4 łyżki płatków parmezanu
- 1 jajo
- olej do smażenia
- bułka tarta
sos:
- 1 dymka pokrojona w kostkę
- 2 łyżki octu z białego wina
- łyżeczka musztardy z Dijon
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu, prócz oliwy, połączyć. Potem stopniowo dodawać oliwę. Całość wymieszać. Całe papryki włożyć do gorącego piekarnika (200 st. C), piec na ruszcie, obracając, kiedy zaczną brązowieć na bokach. Wyjąć, gorące włożyć do papierowej torby, zamknąć ją, odstawić aż ostygną. Ostudzone papryki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w szerokie plastry. Ser pokroić w plastry, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na gorącym oleju. Rukolę wymieszać z sosem. Na talerzach układać warstwami: cząstki papryki, rukolę, usmażony ser, rukolę i płatki parmezanu, posypać oliwkami

...