Pizza – przysmak rodem z Włoch
Smak pizzy zna chyba każdy. Dzisiaj wydawałoby się, że pizza nie jest żadnym rarytasem, a jedynie pomysłem na zamówienie czegoś na telefon, gdy akurat nie mamy w domu obiadu. Oryginalna, włoska pizza posiada jednak zupełnie inny smak, kompozycję dodatków, a przede wszystkim różni się ciasto. Możemy ją jednak przygotować sami w domu.
Smak oryginalnej pizzy, przygotowanej według włoskiej receptury zupełnie nie przypomina tej, którą zazwyczaj zamawiamy do domu z okolicznej pizzerii. Tajemnica wyśmienitego smaku tkwi przede wszystkim w cieście, które dobrze wypieczone w temperaturze ok. 400 stopni C powinno być cienkie i chrupiące. Jej smak wzbogacają także świeże zioła i dodatki w postaci oryginalnego parmezanu - Parmigiano Reggiano, szynki Prosciutto, karczochów, bazylii, mozarelli, orzeszków piniowych czy cukini.
Historia pizzy sięga już 1889 roku, kiedy to Neapol odwiedziła wraz z mężem królowa Włoch - Margherita i Umberto di Savoia. Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, która swoją kolorystyką miała przedstawiać narodowe barwy. Kolor czerwony osiągnął za pomocą pomidorów, biały poprzez wykorzystanie sera mozarella, a zieleń bazylii. Do dzisiaj imieniem królowej nazywana jest najpopularniejsza pizza, która podbiła cały świat.
Przepis na oryginalną pizzę „Capricciosa”
Składniki:
220 g letniej wody
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej
30 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
250 g sera mozzarella
300 g rozdrobnionych pomidorów
8 karczochów
50 g pieczarek
50 g czarnych oliwek
5 - 6 anchois
1 szczypta soli
40 g oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
Zmiksować wodę, cukier i drożdże na ciasto. Następnie dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrabiać przez 2 minuty. Ciasto przełożyć do posmarowanej odrobiną oliwy dużej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Ciasto rozwałkować na opruszonej mąką powierzchni na cienki prostokąt (o grubości ok. 1 cm), ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta wywinąć ku górze. Na cieście ułożyć pomidory, pokrojone w plastry karczochy, pieczarki, oliwki, anchois i pokrojony ser mozzarella. Posolić i polać 4 łyżkami oliwy z oliwek. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez około 20 - 25 minut.
...