Kwas foliowy i żelazo w diecie przyszłej mamy
Dla kobiet w ciąży nie jest tajemnicą, iż kwas foliowy i żelazo niezwykle pozytywnie wpływają na zdrowie nienarodzonego maleństwa. Każdy lekarz poleca przyszłym mamom spożywanie dużych ilości produktów zawierających te składniki. Nie bez powodu. Są to pierwiastki dbające o prawidłowy rozwój dziecka.
Kwas foliowy dla właściwego rozwoju...
Kwas foliowy jest ważny z prostego powodu. To on, poprzez syntezę kwasów nukleinowych – materiału genetycznego komórek, bierze udział w procesie wzrostu i rozmnażania,. Jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu pokarmowego i nerwowego, a także do powstania czerwonych krwinek w szpiku. U przyszłym mam zapobiega anemii. Ma on ogromne znaczenie w profilaktyce wad cewy nerwowej u płodu, do których należą m.in. bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa.
Nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć go sam. Dlatego musimy zadbać o dostarczenie tego pierwiastka w odpowiedniej ilości, zarówno sobie jak i dziecku. Ważne jest regularne spożywanie go w trakcie jak i przed zajściem w ciążę.
Kwas foliowy znajdziemy w pomarańczach, bananach, fasoli, soczewicy, soi, szpinaku, sałacie, natce pietruszki, szparagach, brukselce, groszku, brokułach, burakach, owocach (kiwi, awokado, maliny) ryżu, jęczmieniu, pszenicy, żółtkach jaj, wątróbce, serach, orzeszkach ziemnych.
Jest on bardzo „wrażliwą” witaminą. Traci swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego należy spożywać produkty surowe lub przygotowane na parze. Zabójcami kwasu foliowego są także nikotyna i alkohol. Wyjątkiem tutaj jest piwo, które, co ciekawe, jest źródłem tej witaminy.
W 1997 r. w Polsce Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną wprowadził Program Pierwotnej Profilaktyki Wad Cewy Nerwowej. Jego zadaniem jest popularyzacja tematów związanych z wadami cewy nerwowej u dzieci.
Żelazo pierwiastkiem życia...
Żelazo jest niezwykle ważnym składnikiem, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To on dba o właściwy poziom dotlenienia krwi, zarówno matki jak i płodu. Jego niedobór prowadzi do anemii, co może wywoływać konsekwencje, w postaci m.in. poronienia.
Gdy narzekacie na osłabienie organizmu, senność czy bóle głowy, oznaczać to może niedobór żelaza w waszym organizmie. Należy wtedy zbadać poziom hemoglobiny we krwi.
W przypadku kobiet w ciąży pierwiastek ten musi być dostarczany w większych dawkach, często w kombinacji z innymi, działającymi na układ krwionośny i nerwowy płodu.
Chcąc wzbogacić dietę w żelazo należy spożywać dużo czerwonego mięsa, wątróbkę drobiową, ryby, brokuły, szpinak, rośliny strączkowe, kapustę, suszone owoce, kaszę, ciemne pieczywo, owoce oraz soki cytrusowe.
W przyswajaniu żelaza pomaga witamina C. Należy jednak uważać z suplementami, gdyż przyjmowanie zbyt dużej dawki żelaza może prowadzić do nadciśnienia i w efekcie być szkodliwe dla dziecka.
...