Żurawina idealnym towarzyszem podróży
Planujesz wyjazd w tym roku? Nie zapomnij spakować żurawiny. Jest to wspaniała przekąska, która chroni twój układ moczowy.
W ostatnich latach podróżowanie stało się dostępne dla coraz większej liczby osób. Majowe weekendy, przerwy świąteczne czy wakacje to czas, w którym szczególnie często decydujemy się na wyjazdy. Trzeba jednak pamiętać, że dobre przygotowanie do wyjazdu jest pierwszym krokiem w stronę naprawdę udanych wakacji. Zwłaszcza kobiety planujące wypoczynek nad wodą powinny zwrócić na to uwagę, ponieważ to właśnie one są szczególnie narażone na infekcje układu moczowego. Jedzenie codziennie 40g suszonej żurawiny amerykańskiej lub picie 300ml soku z cranberries, może uchronić twój organizm przed atakiem bakterii a wymarzony urlop od przemienienia się w koszmar.
Ze względu na swoją budowę kobiety są szczególnie narażone na zapalenie układu moczowego. Każdy, kto kiedykolwiek przechodził tę infekcję, wie jak nieprzyjemna jest to dolegliwość. Szczególnie, że zapalenie jest trudne do całkowitego wyleczenia i często występują jego nawroty. Ryzyko złapania infekcji wzrasta w wielu miejscach, w których lubimy spędzać wakacje, na przykład nad wodą.
Już niewielka ilość żurawiny amerykańskiej może ochronić twój organizm przed bakteriami, które powodują zapalenie układu pokarmowego – jedną z najczęstszych infekcji, na które jesteśmy narażeniu podczas podróżowania. W żurawinie amerykańskiej znajdują się unikalne substancje zwane proantocyjanidynami, w skrócie PAC, które uniemożliwiają bakteriom osadzanie się na błonach śluzowych i w taki sposób zapobiegają infekcjom. Jedzenie codziennie 40g suszonej żurawiny amerykańskiej lub picie 300ml soku z cranberries, może uchronić twój organizm przed szkodliwymi bakteriami i ułatwić ich wypłukiwanie z układu moczowego wraz z moczem.
Zasmakuj w regularnym jedzeniu żurawiny amerykańskiej przed wakacjami, dzięki czemu pozostaniesz w dobrej formie w ciągu najlepszych dni roku. Garść żurawiny, szklanka soku albo tabletka z wyciągiem z żurawiny dziennie może uchronić twoje wakacje od przemienienia się w katastrofę.
Czy wiesz, że…
• Żurawina amerykańska zawiera proantocyjanidyny (PAC) – taniny, które uniemożliwiają szkodliwym bakteriom E.Coli zagnieździć się w ścianach komórek.
• Bakterie E.Coli wyposażone są w specjalne haczyki, które niczym rzep przywierają do błon śluzowych. Proantocyanidyny powlekają śluzówkę niewidzialną warstwą, która niczym kartka papieru pomiędzy rzepami uniemożliwia bakteriom przywarcie do błon śluzowych, dzięki czemu bakterie są łatwiej wypłukiwane z organizmu.
• Efekt antyprzywierania, który powodują żurawinowe PAC ma również pozytywny wpływ na żołądek chroniąc nas przed bakteriami powodującymi wrzody.
• PAC występują również w winogronach i czekoladzie, jednak te posiadają po jednym wiązaniu między cząstkami, co powoduje, że ich działanie jest słabo wyczuwalne. Tylko żurawinowe PAC mają unikalne podwójne wiązania, dlatego ich działanie jest tak silne.
• Występowanie podwójnych wiązań PAC, które powodują efekt antyprzywierania, zostało klinicznie stwierdzone jedynie w przypadku żurawiny amerykańskiej (Vaccinium Macrocarpon). Nie stwierdzono takiego efektu w przypadku żurawiny błotnej występującej w Europie.
• Pozytywny wpływ na organizm można zaobserwować przy dziennym spożyciu jednej z poniższych dawek:
o 300 ml nektaru z żurawiny, zawierającego co najmniej 27% owoców;
o 29 g świeżych żurawin;
o 27 g suszonych żurawin;
o Ekstrakt żurawinowy zawierający 36 PAC.
...