Sezon na grilla czas zacząć
Ładna pogoda sprzyja spotkaniom ze znajomymi i imprezom na świeżym powietrzu. Obecnie niezwykle popularnym sposobem spędzania czasu jest wspólne grillowanie.
Na grillu opiekamy niemal wszystko: począwszy od warzyw, poprzez ryby, na pysznych mięsach skończywszy. Warto zatem zaskoczyć przyjaciół niebanalnym smakiem mięsa marynowanego według własnego przepisu.
Żeberka z grilla
Składniki
• 1 kg żeberek wieprzowych
• pół szklanki oliwy z oliwek
• 4 łyżki sosu sojowego
• 100 ml wódki Extra żytniej
• Rozmaryn
• Zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Żeberka tniemy na małe porcje, w naczyniu mieszamy oliwę, sos sojowy, wódkę żytnią, rozmaryn, zioła prowansalskie. Następnie przekładamy do szklanego naczynia, zalewamy marynatą, odstawiamy na półtorej godziny do lodówki. Opiekamy na grillu do momentu zarumienienia się. Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką warzywną.
Żeberka z grilla
Składniki
• 1 kg żeberek wieprzowych
• pół szklanki oliwy z oliwek
• 4 łyżki sosu sojowego
• 100 ml wódki Extra żytniej
• Rozmaryn
• Zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Żeberka tniemy na małe porcje, w naczyniu mieszamy oliwę, sos sojowy, wódkę żytnią, rozmaryn, zioła prowansalskie. Następnie przekładamy do szklanego naczynia, zalewamy marynatą, odstawiamy na półtorej godziny do lodówki. Opiekamy na grillu do momentu zarumienienia się. Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką warzywną.
...