Herbaciany sorbet o smaku owoców leśnych

Autor:


Sorbet to najlepszy pomysł na letni deser. Lekki i orzeźwiający, soczyście owocowy, a do tego łatwy do przygotowania i, co najważniejsze – znacznie zdrowszy od tradycyjnych lodów. Przepis na jego łatwą do przygotowania, herbacianą wersję o smaku owoców leśnych poleca POSTI.
Sorbety przygotowuje się z soków oraz musów owocowych, z niewielkim dodatkiem cukru. Nie zawierają jajek ani mleka – dlatego też są nie tylko znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne lody, lecz również odpowiednie dla osób nietolerujących laktozy. Doskonałą bazą sorbetów może być również herbata. Wzbogacona owocami stworzy smaczny deser, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, które – jak wiadomo – latem bez lodów obejść się nie mogą.

Herbaciany sorbet o smaku owoców leśnych

Składniki:
- 4 saszetki herbatki Owoce Leśne POSTI,
- 1 szklanka zmiksowanych owoców leśnych (jagody, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki),
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
- 3 łyżeczki cukru lub 3 tabletki słodzika (w wersji light).

Sposób przygotowania:
Herbatkę należy zaparzyć w 600 ml gorącej wody przez około 10 minut, a następnie dodać cukier, kwasek cytrynowy i wymieszać. Gdy napar ostygnie, dodać zmiksowane owoce i przełożyć do metalowego naczynia.
Włożyć do zamrażarki na około 3 godziny. Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień.
Lody przełożyć do pucharków i udekorować świeżymi owocami.


...