Cukier postarza

Autor: Natalia Tyszka


Chcesz wyglądać pięknie i młodo? Ogranicz ilości spożywanego cukru! Badania wykazują, że węglowodany proste, znajdujące się w cukrze mogą przyspieszać starzenie się skóry nawet o 50 proc.

Jeden z dermatologów, dr Fredric Brandt ujawnił w swojej książce, że słodycze to jedna z przyczyn  powstawania zmarszczek. Węglowodany proste osadzają się na włóknach kolagenowych, które tracą swoją sprężystość. W efekcie czego zmarszczki stają się bardziej widoczne, a skóra mniej jędrna. Zmniejsza się zdolność do jej regeneracji .

Warto wiedzieć, że węglowodany proste występują zarówno w białym cukrze, jak i brązowym oraz w miodzie. Poleca się zastępować je cukrem brzozowym, który nie posiada ich w swoim składzie.

Co ciekawe, naukowcy udowodnili również, że nasz mózg może uzależnić się od cukru i tłuszczów tak samo jak od twardych narkotyków. Nałogowe leczenie smutków za pomocą czekolady i innych smakołyków nadaje się na przejście na odwyk. Podobnie jak po substancjach odurzających, po zjedzeniu czekolady czujemy się lepiej, by potem sportem powrócić do poprzedniego stanu.


...