Zupa z dyni z żurawiną
Przepis na pyszną zupę z dyni oraz cranberries czyli żurawiny amerykańskiej
Składniki do przygotowania czterech osób:
400 g miąższu dyni odmiany hokkaido
1 ziemniak, mączysty po ugotowaniu
1 cebula
kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
750 ml bulionu warzywnego (z proszku)
pęczek dymki
200 ml tłustej śmietany
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
sól, pieprz
sok z 2 pomarańczy
Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę. Ziemniak obrać, umyć, pokroić na kawałki. Cebulę i imbir obrać, pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać w dużym garnku. Krótko przesmażyć cebulę, imbir, dynię i ziemniak. Wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
Dymkę oczyścić, opłukać i cienko pokroić. Dynię w zupie zmiksować na puree. Dodać śmietanę i cranberries, zupę zagotować raz. Doprawić solą i pieprzem. Do zupy dodać dymkę i sok z pomarańczy, trzymać na ogniu przez 5 minut, nie zagotowując. Zupę ponownie doprawić do smaku.
Czas przygotowania:
ok. 50 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 313 kcal / 1309 kJ
Białko: 3,9 g
Tłuszcz: 21,1 g
Węglowodany: 25 g
400 g miąższu dyni odmiany hokkaido
1 ziemniak, mączysty po ugotowaniu
1 cebula
kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
750 ml bulionu warzywnego (z proszku)
pęczek dymki
200 ml tłustej śmietany
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
sól, pieprz
sok z 2 pomarańczy
Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę. Ziemniak obrać, umyć, pokroić na kawałki. Cebulę i imbir obrać, pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać w dużym garnku. Krótko przesmażyć cebulę, imbir, dynię i ziemniak. Wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
Dymkę oczyścić, opłukać i cienko pokroić. Dynię w zupie zmiksować na puree. Dodać śmietanę i cranberries, zupę zagotować raz. Doprawić solą i pieprzem. Do zupy dodać dymkę i sok z pomarańczy, trzymać na ogniu przez 5 minut, nie zagotowując. Zupę ponownie doprawić do smaku.
Czas przygotowania:
ok. 50 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 313 kcal / 1309 kJ
Białko: 3,9 g
Tłuszcz: 21,1 g
Węglowodany: 25 g
...