Cytrynowe marchewki z żurawinami
Czas przygotowania tej potrawy wynosi 25 minut. Podajemy przepis na porcje dla 4 osób.
Składniki:
1 duży pęczek marchewek
Sól
1 cytryna
30 g orzechów włoskich
2 łyżki stołowe masła
2 łyżki stołowe cukru
80 g suszonych żurawin
½ opakowania rzeżuchy
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obrać, pokroić na kawałki i gotować w posolonej wodzie przez 6-8 minut. Następnie, odcedzić, polać zimną wodą i ponownie odcedzić.
2. Cytrynę umyć i obrać, a skórkę pokroić na cienkie paski. Wycisnąć sok. Żurawiny pokroić, a orzechy rozdrobnić.
3. Masło rozgrzać na patelni. Dodać marchewkę i posypać cukrem. Dodać skórkę cytryny i karmelizować marchew na średnim ogniu przez ok. 5 minut, przewracając co chwilę. Stopniowo dodawać sok z cytryny. Po 3-4 minutach dodać orzechy i żurawiny. Doprawić solą i pieprzem. Posypać rzeżuchą.
Można podawać z piure z ziemniaków.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 211 kcal / 881 kJ
Białko: 2,8 g
Tłuszcz: 9,5 g
Węglowodany: 30 g
...