Muffiny z kiszoną kapustą i cranberries
Kto powiedział, że muffiny muszą być zawsze przygotowane na słodko?! Dziś przedstawiamy Wam ciekawy pomysł, jak z tego pysznego deseru możemy w łatwy sposób przygotować świetną przekąskę.
Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka kminku
2 jajka
125 ml oleju warzywnego
200 g kwaśnej śmietany
100 ml mleka
150 g kiszonej kapusty
1 mała zielona papryka
50 g wędzonej szynki
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Dodatkowo:
12 papierowych foremek do pieczenia
Posiekana pietruszka i czerwona papryka do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ziołami. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej, kwaśną śmietanę i mleko. Obie masy połączyć.
2. Za pomocą ręczników papierowych odsączyć kiszoną kapustę i drobno ją pokroić. Paprykę opłukać i pokroić w kostkę. Wędzoną wędlinę pokroić w kostkę. Dodać resztę składników i wszystkie wymieszać w cieście.
3. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Dodać pietruszkę i czerwoną paprykę do dekoracji.
Czas przygotowania: 45 minut
Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 237 kcal / 992 kJ
Białko: 4,9 g
Tłuszcz: 13,7 g
Węglowodany: 24 g
...