Muffiny z rozmarynem i żurawinami

Autor:


Ta słodka przekąska przygotowana w inny sposób może być smakowitym dodatkiem do potraw. Z dodatkiem rozmarynu nabierze wspaniałego aromatu.

Składniki na 12 muffinów:

Ciasto:
1 rozmaryn (20 cm)
40 g orzechów włoskich
125 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko
250 ml maślanki
Pieprz
100 g świeżo potarkowanego parmezanu
125 g suszonych żurawin amerykańskich

Dodatkowo:
12 papierowych foremek do pieczenia muffinów
Rozmaryn do dekoracji


Sposób przygotowania:

1. Rozgrzać 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Rozmaryn posiekać i orzechy pokruszyć, a następnie podsmażyć. Czosnek obrać i dodać na patelnię.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Pozostałą część oliwy z oliwek wymieszać oddzielnie z jajkiem i maślanką. Doprawić pieprzem. Połączyć dwie powstałe masy. Do ciasta dodać rozmaryn z orzechami oraz parmezan i cranberries.

3. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Dodać rozmaryn do dekoracji.


Czas przygotowania: 45 minut


Wskazówka:
Zamiast papierowych foremek do pieczenia muffinów można pociąć papier do pieczenia na kwadraty (12 cm x 12 cm) i umieścić się w zagłębieniach formy na muffiny.



Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 269 kcal  / 1125 kJ
Białko: 6,6 g
Tłuszcz: 16,5 g
Węglowodany: 25 g


...