Muffiny po grecku
Dziś proponujemy Wam przepis na smakowitą, śródziemnomorską przekąskę!
Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 jajka
125 ml oliwy z oliwek
300 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki posiekanego oregano
Pieprz
1 zielona papryka
40 g czarnych oliwek (wydrylowanych)
100 g koziego sera
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Dodatkowo:
12 papierowych foremek do muffinów
Oregano do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Oddzielnie wymieszać jajka z oliwą z oliwek i jogurtem. Czosnek obrać i wycisnąć, razem z oregano dodać do jogurtu zmieszanego z oliwą i jajkami. Dodać mąkę. Doprawić pieprzem.
2. Paprykę opłukać i drobno pokroić. Kozi ser pokruszyć, a oliwki pokroić. Składniki dodać do ciasta razem z cranberries.
3. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Udekorować oregano.
Czas przygotowania: 45 minut
Wskazówka:
Zamiast papierowych foremek do pieczenia muffinów można pociąć papier do pieczenia na kwadraty (12 cm x 12 cm) i umieścić go w zagłębieniach formy na muffiny.
Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 269 kcal / 1127 kJ
Białko: 5,5 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 25 g
...