ABC mrożonek - jak zachować letnie aromaty?
Lato zbliża się ku końcowi, a tym samym mija sezon na świeże warzywa
i owoce. Jest jednak sposób na to, by cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej. Tegoroczne dary natury można zjeść ze smakiem nawet za kilka miesięcy, pod warunkiem, że już teraz przygotuje się zapas mrożonek.
Mrożenie to jedna z najzdrowszych metod długoterminowego przechowywania żywności. Dlaczego? Ponieważ nie wymaga dodawania konserwantów i jednocześnie gwarantuje najmniejsze straty wartości odżywczych. Pozwala także na zachowanie walorów smakowych i apetycznego wyglądu zamrażanych produktów. Aby mrożonki były źródłem cennych witamin i składników mineralnych, muszą być odpowiednio przygotowane, przechowywane oraz rozmrażane. Dlatego warto pamiętać o kilku zasadach.
Spośród warzyw, do mrożenia świetnie nadają się marchewka, groszek zielony, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior. Jeśli chcemy zamrozić owoce, wybierzmy w tym celu jagody, jeżyny, maliny, truskawki, śliwki. Unikniemy ich sklejenia, rozkładając je najpierw w zamrażarce na papierowych tackach. Przesypmy je do woreczków dopiero wówczas, gdy się już zamrożą.
Pamiętajmy również o tym, by warzywa i owoce mrozić bezpośrednio po przyniesieniu ich ze sklepu lub ogródka. W ten sposób nawet po wielu miesiącach zachowają wartość odżywczą porównywalną do świeżych odpowiedników. Przed zamrożeniem warzywa należy zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku, a następnie ostudzić. Dzięki takiemu zabiegowi zginą bakterie, a warzywa nie stracą intensywnego smaku, aromatu oraz koloru. Osuszone, pokrójmy na niewielkie kawałki. Łatwiej je wtedy rozmrozimy i szybciej przygotujemy z nich pożądane danie. Jeśli warzywa lub owoce posiadają szypułki, należy je dokładnie usunąć.
Tak przygotowane dary natury pakujemy do specjalnych woreczków. Torebki na mrożonki powinny łączyć w sobie dwie cechy: być praktyczne w użyciu i gwarantować doskonały smak przechowywanych produktów nawet wiele miesięcy po zamrożeniu. Te wykonane z najwyższej jakości folii, całkowicie bezwonne i bezpieczne dla żywności, pozwalają na przechowywanie owoców, warzyw, mięsa czy całych gotowych dań przez wiele tygodni w warunkach gwarantujących doskonały smak i aromat po odmrożeniu – podkreśla Maciej Słojewski, reprezentujący markę Paclan. Warto zaopatrzyć się w torebki, które można tuż po wyjęciu z zamrażalnika umieścić w gotującej wodzie, nie ryzykując ich rozerwania. Pomocne mogą okazać się również praktyczne klipsy ułatwiające zamykanie oraz wydzielone na torebce pole, w którym można podpisać, co i kiedy zostaje przeznaczone do zamrożenia.
Warzywa i owoce powinny być zamrażane w jak najniższej temperaturze. W ten sposób ograniczymy ilość powstających kryształków lodu, a produkty zachowają dużą ilość soku. Podczas rozmrażania natomiast warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Warzyw i owoców nie należy rozmrażać w temperaturze pokojowej, ponieważ sprzyja to namnażaniu się bakterii. Najlepiej będzie, gdy rozmrozimy je bezpośrednio przed spożyciem w lodówce, wrzątku (dzięki tej metodzie, utracimy najmniej witamin) lub ewentualnie w mikrofalówce. Przygotowanie mrożonek nie jest ani skomplikowane, ani pracochłonne. Warto zatem sporządzić zapas, by móc cieszyć się smakiem aromatycznych owoców i warzyw przez okrągły rok.
...