Romans kawowo-bananowy na deser
Lekki, puszysty deser, który osłodzi koniec wakacji i zbliżającą się jesień. Uczta dla podniebienia, a także spora dawka zdrowia z uwagi na składniki (jogurt i twaróg) będące źródłem białka i wapnia. - Wapń wzmacnia nasze kości, zapobiega osteoporozie, obniża ciśnienie krwi, pomaga również zmniejszać reakcje alergiczne – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse - Natomiast białko dostarcza nam cenne aminokwasy, jest ważnym budulcem mięśni i podstawowym składnikiem płynów ustrojowych – dodaje dietetyk i poleca smaczny deser!
Składniki (na 2 porcje)
- 200g chudego twarogu
- 2 łyżeczki miodu
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1/5 szklanki kawy (np. zielonej Apinat Cafe)
- 2 małe banany
- kilka kropli soku z cytryny
- 4 łyżki musli
Sposób przygotowania:
Twaróg zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jogurt, ostudzoną, rozpuszczoną kawę, miód i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Banany pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Deser nakładać do pucharków lub szklanek w kolejności twarożek, plasterki banana, musli.
...