Pora na pomidora

Autor:


Kolorowe, smaczne i pełne witamin warzywa to idealny sposób na wzmocnienie odporności organizmu i przygotowanie go do nadejścia jesieni.


    Obecna aura sprawia, że musimy szczególnie zadbać o odporność organizmu, dostarczając mu dużej dawki witamin i wartościowych składników odżywczych. Dobrym sposobem na przygotowanie się do nadejścia chłodniejszych dni jest odpowiednie wzbogacenie codziennego jadłospisu. W naszej kuchni powinny przede wszystkim zagościć kolorowe i aromatyczne warzywa, mające wiele właściwości zdrowotnych, z których czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy.

Pora na pomidora
    Jedząc codziennie przynajmniej jednego pomidora dostarczamy organizmowi m.in. witaminę C wzmacniającą odporność, witaminę E i beta-karoten, które pomagają usuwać szkodliwe wolne rodniki, a także witaminę PP usprawniającą metabolizm cukru i cholesterolu oraz witaminy z grupy B działające korzystnie na układ nerwowy. Pomidory zawierają również dużo potasu oraz cenny likopen, związek wykazujący właściwości przeciwrakowe, zmniejszający ryzyko zawału serca i miażdżycy oraz poprawiający wygląd skóry. Nie jest on produkowany przez nasz organizm, dlatego należy dostarczać go wraz z pożywieniem. - Pomidory w 90% składają się z wody, dzięki czemu są niskokaloryczne i mogą być składnikiem diety odchudzającej. Dodatkowo zawierają błonnik powodujący uczucie sytości – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrum Naturhouse.


Sposób na zadbaną cerę

    Podobne właściwości ma, kojarząca się z jesienią, dynia, będąca źródłem błonnika, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Pobudza trawienie, redukuje tkankę tłuszczową i eliminuje toksyny z organizmu. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna, a zawarte w niej pestki wpływają korzystnie na włosy, skórę i paznokcie.
Dobroczynne działanie na cerę wykazuje również cykoria, która za sprawą witaminy A wspomaga odbudowę skóry. Zawiera również mangan regulujący procesy trawienia. Cykoria usprawnia produkcję soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom oraz stymuluje spalanie tłuszczów. Jest także wykorzystywana w produkcji suplementów diety, jako składnik preparatów na bezsenność.


Zdrowa dawka energii

W najbliższym czasie nasz jadłospis powinien zawierać jak najwięcej warzyw dodających wigoru, aby zapobiec jesiennemu przygnębieniu. Oprócz pomidorów są to m.in. papryka, kalafior oraz czosnek. Papryka ma mnóstwo witaminy C oraz beta-karoten, a w odmianie czerwonej zawiera również rutynę. Istotne jest, że podczas gotowania lub pieczenia nie traci ona swoich cennych właściwości, co odróżnią ją od kalafiora, który nie powinien być przetwarzany, aby mógł zachować wszystkie walory zdrowotne.


Pomoc w diecie
Niektóre warzywa są nie tylko zdrowe, ale mają również właściwości dietetyczne, jak chociażby wspomniany pomidor i dynia. - Pomocne w utrzymaniu zgrabnej sylwetki są także szparagi, które charakteryzują się niską kalorycznością, co więcej przyśpieszają przemianę materii, a także wspomagają pracę nerek i wątroby – dodaje dietetyk z Naturhouse. Równie cenne składniki odnajdziemy w świeżych, zielonych brokułach. Warzywo to zawiera sulforafan, związek o udowodnionych właściwościach przeciwrakowych. Obecne w brokułach witaminy i minerały wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową i przeciwdziałają tym samym osteoporozie. Dzięki zawartości chromu są pomocne w łagodzeniu cukrzycy. Brokuły zalecane są  zwłaszcza kobietom w ciąży i małym dzieciom.
Warzywa możemy również spożywać w postaci świeżych, naturalnych soków, przygotowanych bez dodatku soli i cukru, które dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych oraz witamin, a przy tym wypełniają żołądek i  zaspokajają głód

...