Na pierwsze zupa, na drugie – makaron
W październiku miłośnicy gotowania dostają od Wydawnictwa G+J Książki dwa wyśmienite dania: Zupy. Ponad 100 przepisów na smaczne, inspirujące zupy autorstwa Annie Bell oraz Włoskie dania makaronowe Gino D’Acampo, znanego już w Polsce z Diety Italiana.
Annie Bell przygotowała wyśmienitą książkę dla wszystkich, którzy bez zupy nie wyobrażają sobie życia. To również lektura dla tych nieprzekonanych – po zapoznaniu się z bogactwem przepisów na zupy, które proponuje autorka, każdy zostanie fanem tego rodzaju dania. Przepisy zostały tu podzielone według produktów przewodnich, na których zasadza się dany przepis na zupę. Mamy więc tu zupy warzywne, rybne, z mięsem, w tym z kurczakiem, a także zupy, gdzie ważną role odgrywają różne rodzaje sera, a także takie, gdzie pełnię smaku nadaje chleb. Annie Bell przedstawiła również kilka swoich ulubionych przepisów na zupy z soczewicy i fasoli. Jest tu też część, w której dowiemy się wszystkiego o bulionach, które, jak wiadomo, są najczęstszym punktem wyjścia do przygotowania zup. Przy niemal każdym przepisie znajdziemy osobistą refleksję na temat danego rodzaju zupy, co czyni tę książkę pewnego rodzaju osobistym wyznaniem autorki.
A na drugie danie zaprasza Gino D’Acampo. Neapolitańczyk, który o makaronie wie wszystko. Włoskie dania makaronowe to nie tylko 100 przepisów na przygotowanie makaronu, ale również kompendium wiedzy o makaronie: o jego wartościach odżywczych, sposobach przygotowania ciasta w domu, a także jak go gotować według zasad kuchni włoskiej. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie – usatysfakcjonowany będzie wegetarianin i entuzjasta mięsa, dbający o linię i sybaryta, a nawet… alergik. Gdybym mógł, jadałbym makaron na śniadanie, obiad i kolację – tak deklaruje Gino D’Acampo we wstępie.
...