Nie daj się chorobie, czyli 5 porad, jak cieszyć się zdrowiem jesienią

Autor:


Jesień to pora wzmożonych zachorowań. Załamanie pogody sprzyja infekcjom bakteryjnym, które często skutecznie zwalczyć można jedynie przyjmując antybiotyki. Jak postępować, jeśli już złapaliśmy infekcję i co robić, aby ustrzec się choroby? Oto 5 praktycznych „jesiennych” rad.

Antybiotyki
W przypadku niektórych infekcji bakteryjnych jedynym rozwiązaniem jest antybiotykoterapia. Stosując ją należy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim nigdy nie zażywaj antybiotyków na własną rękę. Są to bardzo silne leki, dlatego trzeba je przyjmować dokładnie według wskazówek lekarza. Nie wolno odstawiać antybiotyków, kiedy tylko nasze samopoczucie się polepszy – należy je stosować do zakończenia terapii. Jeżeli kuracja zostanie przerwana za wcześnie, bakterie wywołujące infekcję mogą przetrwać i wzmocnione ponownie zaatakować organizm. Częstym błędem jest też zostawianie niewykorzystanego leku do użycia w przyszłości. Pamiętajmy, że antybiotyki przyjmowane nieprawidłowo, bez powodu lub nadużywane niszczą naturalną barierę ochronną człowieka.

Probiotyki działają osłonowo w leczeniu antybiotykami
Niestety oprócz dobroczynnych właściwości, antybiotyki mogą też negatywnie wpłynąć na nasz organizm. Do najczęstszych niepożądanych skutków antybiotykoterapii należą dolegliwości ze strony układu pokarmowego w postaci wzdęć czy biegunek. Z tego też powodu kuracja antybiotykowa zawsze powinna być wspierana probiotykami, które pomogą odbudować zniszczoną mikroflorę jelit. Do niedawna popularne było przekonanie, że produkty mleczne są naturalnymi probiotykami. Tymczasem zawarty w nich wapń utrudnia wchłanianie antybiotyku z jelit. Dlatego nigdy nie należy popijać leku przetworami mlecznymi. Dużo lepszym rozwiązaniem jest sięgniecie po preparaty dostępne w aptekach, których skuteczność została potwierdzona badaniami. Na polskim rynku farmaceutycznym dostępny jest Enterol 250® – probiotyk zarejestrowany jako lek o sprawdzonym i udokumentowanym działaniu.

Moc witamin
W okresie jesienno-zimowym ważne jest to, jak się odżywiamy. Dieta sprzyjająca zdrowiu powinna być bogata w witaminy, szczególnie w witaminę C. Jedzmy dużo owoców takich jak jabłka, kiwi, cytrusy, a także warzyw, z których możemy przyrządzić smaczne, pożywne zupy-kremy. Jeśli dodamy do nich odpowiednie przyprawy, np. cynamon lub imbir, będą miały dodatkowo efekt rozgrzewający. To ważne w trakcie choroby. Dobrze pamiętać, że naturalnym antybiotykiem jest czosnek – zwalcza drobnoustroje równie skutecznie co niejeden środek farmakologiczny.

Peleryna i kalosze
Pamiętajmy o odpowiednim ubiorze. Ciepła, nieprzemakalna kurtka, kalosze oraz czapka i rękawiczki to garderoba w sam raz na jesienne spacery. Starajmy się nie przegrzewać organizmu, ale nie dopuszczać również do jego nadmiernego wychłodzenia. Jeśli już jednak przemokniemy lub przemarzniemy, najlepiej wziąć ciepłą kąpiel i wypić rozgrzewający napój, np. herbatę z czarnej porzeczki lub malin.

Higiena
W skutecznej walce z chorobą istotna jest również higiena. Myj często ręce, najlepiej mydłem i ciepłą wodą. Unikaj dużych skupisk ludzi, gdzie ryzyko zarażenia jest większe. Używaj jednorazowych chusteczek higienicznych. Ponieważ stres i zmęczenie dodatkowo osłabiają naszą odporność, postaw na sen i wypoczynek. Dużo spaceruj na świeżym powietrzu. I przede wszystkim ciesz się jesienią!

...