KURCZAK TIKA MASALA
Kolor, zapach, a przede wszystkim smak – w Indiach wszystko jest trzy razy bardziej intensywne. By przekonać się jak bardzo aromatyczna jest to kuchnia proponujemy wypróbować przepis na kurczaka Tika Masala, wg przepisu szefa kuchni restauracji Milk&Co w Radisson Blu Hotel w Krakowie.
KURCZAK TIKA MASALA
Składniki
½ świeże czerwone chilli, pozbawione nasion
* 1 ząbek czosnku, obrane
* 15 g świeżego imbiru
* 1 łyżka oleju roślinnego
* szczypta papryki
* ½ łyżeczki garam masala
* łyżeczka przecieru pomidorowego
* 3 gałązki świeżej kolendry, liści zbierane i posiekane, łodygi zastrzeżone
* 400 g piersi z kurczaka, najlepiej na wolnym wybiegu lub organiczne, pokrojone w kostkę na 2,5 cm kawałki
* 1 mała cebula, obrane i pokrojone
* ½ czerwonej papryki, pozbawione nasion i pokrojone
* ½ zielonej papryki, pozbawione nasion i pokrojone
* szczypta mielonego cynamonu
* szczypta mielonej kolendry
* szczypta kurkumy
* 1 x 400g puszka pomidorów
* jogurt naturalny 100ml
* 100 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania
Uwaga: marynata musi być przygotowane dzień wcześniej, dlatego najlepiej zamarynować kurczaka przez noc.
Marynata
Rozdrobnić chili, czosnek, imbir i olej roślinny w malakserze. Dodać paprykę, garam masala, koncentrat pomidorowy, łodygi kolendry i zmiksować ponownie do postaci pasty. Umieścić kurczaka w dużej misce, obtoczyć w marynacie i pozostawić na noc w lodówce.
Kurczak
W oleju roślinnym, na średnim ogniu, podsmażyć cebulę, paprykę i przyprawy w dużym rondlu. Delikatnie dusić przez 10 minut, następnie dodać puszkę pomidorów i jogurt. Dodać kawałki kurczaka i dusić na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut, aż się zagotuje. Tuż przed podaniem wymieszać ze śmietaną i posiekaną kolendrą.
Podawać z gotowanym ryżem.
...