Pappardelle z sosem z żurawiny i orzechów włoskich
Dzisiaj przedstawiamy przepis dla fanów kuchni włoskiej oraz makaronów. Pappardelle z sosem z żurawiny i orzechów włoskich.
Składniki do przygotowania 4 osób:
2 kromki chleba tostowego
6 łyżek mleka
4 łyżki suszonych cranberries
80 g orzechów włoskich
4 gałązki mięty pęczek pietruszki
1 mały ząbek czosnku
50 ml wywaru warzywnego (instant)
2 łyzki oliwy z oliwek
125 g białego sera 20 % sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
400 g pappardelle
250 g liści szpinaku (mrożony)
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Pondto: Moździerz lub blender Chleb tostowy namoczyć w mleku. Cranberries i orzechy włoskie rozdrobnić. Liście mięty i pietruszki porwać, ząbek czosnku obrać i pokroić. Dodać do blendera, wszystko zetrzeć razem na puree. Namoczony chleb tostowy, wywar i oliwę z oliwek także dodać i zmieszać razem z orzechami do uzyskania gęstej pasty.
Sos żurawinowo-orzechowy wlać do miski, dodać świeży ser i wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami soku cytrynowego do smaku. Gotowy krem przełożyć do słoika i przechowywać w chłodnym miejscu aż do wykorzystania.
Pappardelle ugotować „al dente“ w duż ej ilości osolonej wody. Rozmrozić szpinak, podgrzać z 1 łyżką masła, doprawić. Odlać ok. 100 ml wody, w której gotował się makaron. Makaron odcedzić, ale nie zalewać zimną wodą. Wodę po macaroni zmieszać z sosem orzechowym, podgrzać, zmieszać z makaronem i szpinakiem.
Wskazówka: Sos żurawinowo-orzechowy można podawać również z innymi gatunkami makaronów. Można wykorzystać gotowe ravioli ze szpinakiem lub boćwiną, które doskonale do niego pasują. Należy wówczas zrezygnować z wykorzystania szpinaku z przepisu.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 667 kcal/2806 kJ /
Białko: 23,1 g
Tłuszcz: 23,7 g
Węglowodany: 70,5 g
...