Cynamonowy zapach szarlotki

Autor:


Jesień to niezwykłe bogactwo barw. Czerwień, pomarańcz przeplatają się z kolorem złotym i tak charakterystyczną dla tej pory roku poszarzałą zielenią, jakże inną od soczystej zieleni wiosennej. Wystarczy wyjrzeć przez okno, lub podczas spaceru w parku popatrzeć na opadające pożółkłe liście, szeleszczące pod naciskiem naszych butów.

  A góry? Właśnie teraz możemy podziwiać zmieniającą się przyrodę; od rudziejącej trawy i fioletowych wrzosów po różne odcienie brązu. To także pora poetów, symbol przemijania, dojrzałości i nieuchronnego końca wszystkiego, czas zadumy nad życiem i śmiercią. Krótkie, niejednokrotnie deszczowe dni wprawiają w ponury nastrój, nie bez powodu tak wiele słyszymy o jesiennych depresjach. Właśnie dlatego warto, zwłaszcza dzisiaj, odnaleźć własną pasję – coś, co „doda nam skrzydeł”, rozwijać ukryte talenty a przede wszystkim jak najczęściej ćwiczyć i spacerować, spacerować bez względu na aurę za oknem odkrywając piękne oblicza jesieni. Wszak ta pora roku poza niezwykłą gamą barw może obdarzyć nas także rozmaitymi woniami i smakami. Zapach suchych liści, deszczu, ziemi nasyconej wilgocią, chryzantem, astrów i jakże lubianej przez wszystkich… szarlotki! Ten kojarzący się z domowym ciepłem jabłkowy placek może okazać się niezastąpionym „balsamem na duszę” podczas długich wieczorów. Znajdziemy w nim rodzynki i rozgrzewające przyprawy korzenne, wśród których dominuje aromatyczny cynamon. Unosząca się w powietrzu woń pieczonego ciasta i jego niepowtarzalny smak potrafią odegnać wszystkie niechciane nastroje. Cynamon, znany od wieków dodatek do potraw o nieco słodkawym zapachu jest sproszkowaną korą drzewa uprawianego na Sri Lance, Madagaskarze i Seszelach. Kora cynamonowa to jedna z najstarszych przypraw świata stosowanych obecnie przede wszystkim do deserów, słodyczy i ciast. W krajach tropikalnych docenia się także antyseptyczne działanie zawartego w niej olejku, który zapobiega zatruciom pokarmowym i niestrawności. Korę cynamonową znali już Chińczycy, Egipcjanie i inne ludy starożytne. Była składnikiem kadzideł, pachnideł i pomad. W średniowieczu, podczas epidemii, pełniła funkcję lekarstwa – domy okadzano trociczkami cynamonowymi.

Warto również zauważyć, że olejek cynamonowy z kory (Cinnamonum aromaticum)stosowany jest w farmacji i stomatologii. Ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, rozgrzewające i stymulujące. Pomocny jest przy różnego rodzaju dolegliwościach: reumatyzmie, artretyzmie, przeziębieniu, grypie, infekcjach wirusowych, zaburzeniach krążenia i stanach zapalnych skóry. Olejek jest także łagodnym afrodyzjakiem. Ta niezwykła, naturalna substancja może towarzyszyć nam pod wieloma postaciami przez cały rok.
Zacznijmy zatem odbierać jesień wszystkimi zmysłami, rozkoszujmy się jej różnorodnymi zapachami, smakami i barwami. Niech pyszny kęs szarlotki z cynamonem przypomni nam ciepło domowego ogniska i sprawi, że długie, deszczowe wieczory nie będą już takie niemiłe. Pokochajmy tę porę roku i otwórzmy się na jej bogactwo. Przecież bez względu na to czy tego chcemy czy nie, każdego roku, jesień przyjdzie na pewno…

Receptury z użyciem olejku cynamonowego z kory z serii Dr Beta®:
Reumatyzm, artretyzm
Olejek cynamonowy z kory 2 krople
Olejek rozmarynowy 2 krople
Olejki należy rozpuścić w 1 łyżce oleju roślinnego i nacierać bolące miejsca 2 razy dziennie.

Dezynfekcja powietrza, nawanianie
Olejek cynamonowy z kory 2 krople
Olejek pomarańczowy 5 kropli
Olejek mandarynkowy 3 krople
Olejki stosować do nawaniania powietrza w kominku aromaterapeutycznym.

Przemarznięcie, uczucie zimna
Olejek cynamonowy z kory 2 krople
Olejek imbirowy 2 krople
Olejek rozmarynowy 5 kropli
Olejek mandarynkowy 1 kropla
Olejki stosować do kąpieli. Należy je wkropić do wanny z ciepłą wodą. Kąpiel powinna trwać od 15-30 minut. Taki zabieg działa rozgrzewająco i pobudzająco.


Pamiętaj!
Olejek cynamonowy z kory ma silne działanie. Nie należy stosować więcej niż 2 krople na zabieg. U osób o wrażliwej skórze przed użyciem mieszanek z olejkiem cynamonowym powinno się przeprowadzić test na podrażnienie. W tym celu kroplę olejku trzeba rozpuścić w łyżce oleju roślinnego i wetrzeć za uchem albo na mostku. Jeżeli w ciągu 12 godzin nie pojawi się czerwony odczyn, wypryski, podrażnienie lub swędzenie można stosować olejek.
UWAGA: nigdy nie stosować na skórę olejków eterycznych nie rozcieńczonych olejami roślinnymi lub wodą!



...