Odporni z witaminą C

Autor: Ewa Madaj


Jesień i zima to dla Ciebie okres kichania i kaszlu? A jednymi z najczęściej kupowanych przez Ciebie produktów są syrop i chusteczki higieniczne? Jeśli tak to znak, że powinnaś jak najszybciej wspomóc swój organizm sięgając po witaminę C.

Zdania na temat pozytywnego wpływu witaminy C na leczenie przeziębienia są różne. Bez wątpienia jednak jest to dobra metoda profilaktyki. Najlepiej bowiem zacząć spożywać ją przed rozpoczęciem „sezonu chorobowego”. Wiadomo przecież, że znacznie lepiej jest zapobiegać niż leczyć i w tym przypadku w zupełności się to sprawdza. Witamina C nie jest bowiem złotym środkiem, który wyleczy nasz z dużej gorączki i innych objawów choroby. Wzmocni jednak system immunologiczny, dzięki czemu nasz organizm będzie miał więcej siły do walki z wirusami.
Witamina C znana jest także z tego, że wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Dzieje się tak dzięki temu, że wytwarza ona kolagen i elastynę przez co są ona mocniejsze i bardziej elastyczne. Ma to duże znaczenie przy katarze, gdyż zmniejsza obrzęki i zapobiega często występującym krwotokom z nosa.
Witamina C zwiększa też wchłanianie żelaza przez organizm.

Witamina C spełnia swoją rolę tylko wówczas, gdy w organizmie znajduje się jej odpowiednia ilość. Niestety istnieje wiele czynników, które niszczą ją, dzięki czemu jej działanie nie jest odczuwalne. Są to m.in. stres, alkohol, papierosy, zbyt duży wysiłek fizyczny, ciągłe infekcje, nieracjonalna dieta. Jej zanikanie w większym stopniu zauważalne jest u osób po 55. roku życia.

Najlepszym źródłem witaminy C są oczywiście naturalne owoce i warzywa. Jednak w czasie wzmożonej zachorowalności można się wspomóc suplementami, które bez problemu znajdziecie w aptekach. Przed ich zażyciem warto skonsultować się ze specjalistą, który powie jaka jest odpowiednia dawka witaminy.

Najwięcej witaminy C znajdziecie w czarnej porzeczce, czerwonej papryce, brukselce, szpinaku, truskawkach, kiwi, cytrynach, pomarańczach, czerwonej porzeczce, kapuście, pomidorach, cebuli, jagodach.

Ciekawostką jest, że o witaminie C powinny pamiętać osoby, które intensywnie ćwiczą. Udowodniono, że po dużym wysiłku fizycznym nasza odporność gwałtownie spada. Jednak w tym przypadku podanie witaminy C skutkuje szybkim zmniejszeniem występowania przeziębienia – znacznie szybszym niż normalnie. Dlatego polecana jest sportowcom.

Witamina C najlepiej przyswajalna jest z rutyną. Dlatego chcąc podnieść swoją odporność nie można zapomnieć o produktach zawierających ją w swoim składzie. Mogą to być m.in. aronia, szczaw, dziurawiec, mięta, czarny bez.

...