Zapiekane truskawki z sosem śliwkowym
Autor: Materiały prasowe
Receptura na 4 porcje
Mrożonka truskawki bez szypułek HORTEX 1 opakowanie
Jajka 3 szt.
Śmietana słodka 30% 4 łyżki
Cukier puder 4 łyżki
Mrożonka śliwki bez pestek HORTEX ½ opakowania
Syrop klonowy 2 łyżki
Śliwowica 1 łyżka
Masło do smarowania foremek
Listki świeżej mięty
Przygotowanie truskawek:
Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z truskawki bez szypułek HORTEX odsączonymi z nadmiaru soku powstałego podczas rozmrażania owoców. Tak przygotowane przekładamy do jedno-porcjowych naczyń żaroodpornych wysmarowanych masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C do momentu delikatnego zapieczenia i całkowitego ścięcia jajek.
Przygotowanie śliwek:
Rozmrożone śliwki bez pestek HORTEX mieszamy z syropem klonowym i śliwowicą. Podgrzewamy uważając aby owoce nie skarmelizowały.
Sposób podania:
Na plaski talerz układamy ciepłe śliwki na, które ustawiamy ciepłą zapiekankę z truskawek. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
...