Święta z soją

Autor:


Tradycyjne święta to rzecz święta. Czy jednak nie warto trochę poeksperymentować z potrawami, tak by zachowując świąteczny charakter, spojrzeć na tradycję w nieco odmienny sposób? Przekonajmy się o tym.

Zwyczajowo polskie potrawy serwowane podczas wigilijnych wieczerzy są pyszne, lecz z pewnością mogłyby być zdrowsze. Suto zastawione stoły i dwanaście dań, nierzadko obfitujących w kaloryczne dodatki, cieszy oko  i podniebienie. Smakowite barszcze z uszkami, bigosy i karpie, pierogi
i kluski z makiem, a na deser pierniki, serniki i kutie… Utartym zwyczajem należy spróbować wszystkiego. Trzy wspaniałe świąteczne dni i tyle pyszności – a cóż na to nasz żołądek?
A gdyby tak w świąteczne potrawy umiejętnie wpleść soję? Produkty Alpro soya są pełne dobrodziejstwa soi. Bogate w białka roślinne i zawierają niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto są źródłem wapnia, witamin Bi D, bez dodatku konserwantów, sztucznych aromatów i substancji słodzących. Z powodzeniem uczynią dania zdrowszymi i  bardziej wartościowymi, a dzięki walorom smakowym z całą pewnością mile zaskoczą wszystkich gości.
Oto kilka propozycji na wykorzystanie napojów i deserków sojowych  w Waszej świątecznej kuchni:

CIEPŁE ZBOŻOWE MUFFINKI
50 g mąki pszennej
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g musli owocowego
75 g drobnego cukru brązowego
100 ml oleju słonecznikowego
150 ml napoju naturalnego Alpro soya
1 jajo

1.    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Przygotuj 9 foremek do babeczek
2.    Mąkę, proszek do pieczenia, musli i cukier wsyp do miski.
3.    Olej, napój Alpro soya i jajo wymieszaj przy pomocy widelca
w wysokiej misce. Płynne składniki połącz z suchymi i wymieszaj.
4.    Masę wyłóż do foremek i piecz 15 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie. Serwuj ciepłe.
WSKAZÓWKA: gotowe muffinki można zamrozić i podgrzewać
w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

MINIBOCHENKI
125 g mąki
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g suszonej żurawiny
40 g drobnego cukru brązowego
1 jajo
275 ml napoju naturalnego Alpro soya
4 łyżki oliwy z oliwek

1.    Piekarnik podgrzej do temperatury 200°C. Nasmaruj tłuszczem
6 foremek w kształcie mini bochenków (5 x 7 x 5 cm) lub 8 foremek do babeczek
2.    Do mąki dodaj sól, proszek do pieczenia, żurawinę i cukier.
W oddzielnym naczyniu ubij jajko z oliwą i napojem Alpro soya.
3.    Ubitą masę dodaj do suchych składników i wymieszaj.
4.    Napełnij foremki i piecz 25-30 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.

ZAPIEKANKA Z DORSZA I PORÓW
Składniki:
•    500 g filetów z dorsza (bez skóry i ości) pokrojonych na kawałki
•    2 średniej wielkości pory, drobno pokrojone
•    1 łyżka oliwy z oliwek
•    225 g świeżych lub mrożonych liści szpinaku
•    200 ml napoju naturalnego Alpro soya
•    mielony czarny pieprz  
•    4-5 dużych ziemniaków obranych ze skórki  
•    1 łyżka masła lub margaryny  
•    odrobina świeżo startej gałki muszkatałowej
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pokrojone na kawałki filety
z dorsza ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki pokroić w plasterki
i gotować do miękkości. Pokrojone pory poddusić na oliwie z oliwek przez ok. 10 minut, aby zmiękły. Nie przyrumieniać. Dodać szpinak i gotować przez ok. 1-2 min. Przyprawić do smaku. Połowę wyłożyć na filety,
a resztę wymieszać z napojem sojowym i uzyskanym w ten sposób sosem polać danie.
Ziemniaki wymieszać z pozostałymi składnikami i przygotować purée. Wyłożyć na wierzch naczynia żaroodpornego i ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż ziemniaki się przyrumienią.

ROLADKI Z SZYNKI Z WARZYWAMI I SOSEM GORGONZOLA
Składniki dla 4 osób:
• 2 pory
• 4 łodygi selera naciowego
• 2 duże marchewki
• 200 ml wody
• 1 łyżka sosu sojowego
• oliwa z oliwek
• 2 łyżki mąki
• 300 ml napoju sojowego Alpro soya bez cukru i soli   
• 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
• 8 plastrów szynki gotowanej
• 100 g sera Gorgonzola
• 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Usuń zielone liście pora i selera. Przetnij wzdłuż na połowę. Marchew przetnij wzdłuż na 4 części. Zagotuj 200 ml wody i dodaj sos sojowy oraz warzywa i gotuj przez 3 minuty. Odsącz warzywa i zachowaj wywar.
Wymieszaj oliwę z mąką, dodaj napój sojowy Alpro soya oraz wywar
z warzyw. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatołową.
Zawiń warzywa w plastry szynki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem i posyp pokruszonym serem Gorgonzola i bułką tartą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Serwuj z ryżem lub ziemniakami.

DESER CZEKOLADOWY Z CHRUPIĄCYMI ORZECHAMI
Składniki dla 4 osób:
• 70 g orzechów
• 4 łyżki miodu
• otarta skórka z jednej pomarańczy
• 50 g rodzynek
• 500 ml deseru sojowego czekoladowego Alpro soya
• szczypta soli
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Posiekaj drobno orzechy
i wymieszaj z miodem, otartą skórką z pomarańczy i rodzynkami. Rozłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj 4 pucharki lub szklanki. Układaj na przemian warstwy deseru czekoladowego Alpro soya oraz masy orzechowej tak, aby wierzch pokryty był masą orzechową.

...