Na karnawałowej domówce postaw na przekąski
Po święcie Trzech Króli, rozpoczął się dawno wyczekiwany karnawał. To czas zabawy i radości, kiedy częściej wychodzimy do klubów i spotykamy się ze znajomymi. Doskonałym pomysłem jest także zorganizowanie zabawy w domu, w kameralnym gronie przyjaciół. Aby wyśmienicie się bawić wystarczy towarzystwo znajomych, dobra muzyka i smakowite przekąski.
Podpowiadamy, jak zadbać o to, by naszym gościom nie zabrakło energii do tanecznych szaleństw przez całą noc! Oto kilka prostych sposobów.
Zorganizuj imprezę tematyczną
Zanim zaplanujemy nasze domowe karnawałowe przyjęcie, zastanówmy się nad jego tematyką oraz konwencją. Tym sposobem zyska ono niepowtarzalny charakter. Możemy np. urządzić bal maskowy lub namówić gości do zabawy w stylu lat siedemdziesiątych. Pomysłów jest naprawdę wiele, a wszystko zależy tylko od naszej kreatywności. Kiedy już mamy temat imprezy, pora zatroszczyć się o dobranie odpowiedniej muzyki, która jest bardzo ważnym elementem karnawałowej zabawy. Najlepiej wcześniej ułożyć listę przebojów z ulubionymi utworami, a następnie wyznaczyć osobę odpowiedzialną za obsługiwanie muzycznego sprzętu. Następny krok to przystrojenie mieszkania na tę wyjątkową okazję. Używając różnego rodzaju dekoracji możemy stworzyć klimat, który podkreśli temat naszej imprezy. Z pomocą przyjdą nam wszelkiego rodzaju balony, serpentyny oraz kolorowe maski. Kiedy dom jest już udekorowany, a muzyka dobrana, najwyższy czas przygotować oryginalne i lekkie przekąski.
Koreczki w wersji kreatywnej
Ciekawe i odpowiednio skomponowane menu, to jeden z najważniejszych punktów całej zabawy. Aby nie spędzać w kuchni wielu godzin, najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie prostych potraw, w postaci kanapeczek, koreczków i sałatek. Dobrym pomysłem jest przygotowanie koreczków w wersji kreatywnej, ich podstawą powinny być rzecz jasna kabanosy i żółty ser. A zatem do dzieła! – Zamiast podawać tradycyjne, przygotowane wcześniej koreczki, lepiej namówić swoich gości, by sami skomponowali swoje ulubione przegryzki. W tym celu wystarczy pokroić kabanosy na równe, ale nieduże kawałeczki, przygotować pomidorki koktajlowe, kulki melona lub awokado, zielone oliwki oraz ser żółty. Wszystkie składniki można podać w fantazyjnych, porcelanowych miseczkach, które będą jednocześnie elementem dekoracyjnym stołu. Do kabanosów warto przyrządzić gęsty dip np. paprykowy, który podkreśli ich walory smakowe. Można również ustawić w wysokich szklanych pucharkach marynowane cebulki oraz malutkie kolby kukurydzy, które też świetnie komponują się z kabanosami. Trzeba też pamiętać o ustawieniu pojemniczków na zużyte wykałaczki - mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych PEKPOL Ostrołęka S.A., producenta Kabanosów Dębowych, zawdzięczających swój wyjątkowy zapach mieszance specjalnie dobranych przypraw i odpowiednim parametrom procesu podsuszania.
Żaglówki z … salami!
Alternatywą dla koreczków mogą być żaglówki z salami. Poza tym, że są pyszne mają jeszcze jedną zaletą – niezwykle atrakcyjnie prezentują się na stole. Jak je przygotować? To niezwykle proste. – Żeby przyrządzić taką przekąskę, potrzebne jest salami, najlepiej już pokrojone w plasterki np. „Salami węgierskie PEKPOL”, bagietka, czarne oliwki, ser pleśniowy i serek do smarowania. Bagietką kroimy na małe kromki, każdą smarujemy serkiem. Na wykałaczkę nadziewamy brzeg plasterka salami, kawałek sera pleśniowego, oliwkę i „zamykamy” drugim brzegiem salami. Tak, aby ser pleśniowy i oliwka znalazły się w środku. Tak przygotowany „żagiel” wbijamy w kromkę bagietki – radzi Małgorzata Wódkiewicz.
Oto, jak bez zbędnego wysiłku i wielu godzin w kuchni, można przyrządzić wspaniałe przystawki i przekąski. Teraz wystarczy tylko zadbać o dobrą, karnawałową atmosferę i wyśmienite przyjęcie gotowe!
...