Żurek z kiełbasą i chrzanem

Autor:


Przepisów na dania wielkanocne ciąg dalszy - dziś przepis na tradycyjny żurek z kiełbasą i chrzanem.

Żurek z kiełbasą i chrzanem

Ok. 300 g białej kiełbasy
500 ml bulionu warzywnego
500 ml  żuru
2 ząbki czosnku
liść laurowy
1 cebula
3 łyżki oleju
1 łyżka chrzanu
pół szklanki kwaśnej śmietany
4 jaja
Sól morska Kamis
Pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
Czas: 30 min
Osoby: 4

Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Do gotującego się bulionu włóż kiełbasę, liść laurowy, gotuj ok. 20 minut. Wyjmij kiełbasę, wywar przecedź, wlej żur, dodaj cebulę i zagotuj, często mieszając. Dopraw śmietaną, roztartym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i chrzanem. Zupę podawaj z połówkami jaj ugotowanych na twardo i pokrojoną w plastry kiełbasą.

...