Szparagowe szaleństwo

Autor: Ewa Madaj


Szparagi są coraz bardziej popularne na naszych stołach. Coraz częściej wrzucamy je do siatki z zakupami, dodajemy do obiadu, sałatek czy przyrządzamy na kolację. A czy w Twoim domu zaczął się już sezon na szparagi?

Szparagi są nie tylko smaczne, ale dostarczają nam wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. To właśnie one zawierają wiele witaminy C, E, beta-karotenu oraz kwasu foliowego.
W dodatku można podawać je na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do śniadania, obiadu, mogą stanowić pyszną kolację, albo przystawkę na przyjęciu. Nie sposób się więc nimi znudzić.

Na początek…
Jadalne szparagi dzielą się na białe i zielone. Ich sposób przygotowania, a właściwie obierania trochę się różni. Białe szparagi należy obierać na całej ich długości, zaczynając zaraz pod główką. Zielona odmiana nie wymaga obierania, ewentualnie można obrać cienką warstwę mniej więcej do 1/3 wysokości. W sklepach dostępne są specjalne nożyki do szparagów.
Jeśli chodzi o gotowanie, to można wykonać to w wodzie lub na parze. Jeśli zdecydujecie się na wodę, najlepiej robić to w wysokim garnku, wkładając warzywa do wrzątku, ustawiając pionowo, tak aby ich główki wystawały poza wodę (w ten sposób ugotowane zostaną poniekąd na parze). Czas gotowania to 15-20 minut.

A z czym je jeść…

Szparagi pasują do wielu potraw. Mogą być dodatkiem do omletu, naleśników, sałatki (świetnie smakują z fetą). Idealnie komponują się w obiadowe dania mięsne z sosami. Popularne jest podawania zapiekanych szparagów zawiniętych w szynkę, z sosem beszamelowym z odrobiną sera żółtego na wierzchu.

My przedstawiamy przepis na pyszną, prostą w wykonaniu, lekką, ale bardzo pożywną wiosenną zupę – krem ze szparagów.
Składniki:
•    1 kg szparagów (mogą być zielone lub białe)
•    5 średniej wielkości ziemniaków
•    1 cebula
•    1 nieduża marchewka
•    1 l bulionu warzywnego
•    200 g słodkiej śmietany (lub jogurtu naturalnego dla lżejszego smaku)
•    Sól, pieprz, cukier
•    natka pietruszki (do udekorowania)
Sposób przygotowania:
Szparagi należy przygotować (jak pisałam wyżej obrać w zależności od tego z jakiego rodzaju przygotowujecie zupę), cebulę zeszklić lekko na oliwie, ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę, marchewkę obrać i również pokroić w kostki. Warzywa wrzucić do wysokiego garnka, zalać bulionem i gotować do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Następnie zblendować ugotowane warzywa i doprawić je odrobiną soli, pieprzu i cukru.
Jeśli zupa wydaje Wam się zbyt gęsta można dodać do niej odrobiną bulionu, w którym gotowały się warzywa. Należy jednak uważać, aby nie dodać za dużo, gdyż taki krem powinien jednak nie być zbyt rzadki.
Gdy podamy zupę na talerzu dodać na środek odrobinę śmietany. Do udekorowania można także dodać natkę pietruszki. I gotowe.
Prawda, że proste? A Wy macie ulubiony sposób przyrządzania szparagów?

...