Aby świat smakował lepiej

Autor: Ewa Madaj


Każda mama cieszy się, gdy jej pociecha z dużym apetytem zjada przygotowane posiłki. Niekiedy jednak apetyt ten hamowany jest przez tzw. alergię pokarmową. Co to takiego i jak sobie z nią radzić?

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa dotyka coraz więcej dzieci. Co to takiego? To nic innego jak niewłaściwa reakcja organizmu dziecka na dany składnik pokarmu. Najczęściej można ją zauważyć u małych dzieci, które nie mają w pełni wykształconych mechanizmów chroniących organizm.
Objawiać się może wysypką, kaszlem, katarem, bólem brzucha, biegunką czy wymiotami, zapaleniem spojówek. Może być ona bardzo podobna do alergii na pyłki.
Alergenami są różne pokarmy, jednak najczęściej uczulają mleko krowie, jajka, owoce cytrusowe, banany, truskawki, kakao. Ryzyko wystąpienia alergii wzrasta jeśli chorowali rodzice lub starsze rodzeństwo dziecka.
Jeśli zauważymy niepokojące objawy, należy udać się do lekarza, który na podstawie wywiadu oraz obserwacji postawi odpowiednią diagnozę i zaproponuje metodę leczenia.

A jak z nią walczyć?
Pozytywnym jest fakt, że z alergią pokarmową można sobie poradzić. I tutaj przede wszystkim należy zwrócić uwagę na codzienną dietę dziecka. Konieczne jest wyeliminowanie szkodliwych pokarmów z menu naszej pociechy. Należy pamiętać jednak przy tym, że wykluczając jakiś produkt pozbawiamy dziecka zawartych w nim składników odżywczych. Nie można zatem zapomnieć o ich uzupełnieniu w inny sposób.
Większym problemem jest gdy alergenami są produkty z różnych grup. Ułożenie diety w tym przypadku jest znacznie utrudnione.

Profilaktyka…

W przypadku alergii pokarmowej, szczególnie gdy ryzyko jej wystąpienia jest zwiększone, niezwykle ważną rolę odgrywa profilaktyka. Dotyczy to zarówno diety mamy podczas okresu karmienia, jak i samego dziecka w pierwszych miesiącach życia.
Mama karmiąca powinna wyeliminować ze swojego menu alergizujące pokarmy, które pozostawiają po sobie ślad nawet kilkanaście godzin po zjedzeniu. Należy zatem uważać co się je. Nie powinno się spożywać pokarmów, na które samemu ma się uczulenie, lub te na które uczulone są poprzednie dzieci. Trzeba ograniczyć jedzenie pokarmów wysoko alergizujących, o których mowa była wcześniej.
Karmienie piersią do co najmniej do 6 miesiąca życia znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia alergii pokarmowej w przyszłości. Mleko matki zawiera bowiem składniki hamujące reakcje alergiczne.
Chcąc nie chcąc jednak nasze dziecko musi zacząć poznawać nowe smaki. Nowości należy wprowadzać stopniowo. Wbrew panującym kiedyś opiniom warto zacząć od słoiczków. Na początek najlepsze będą jednoskładnikowe. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej łatwiej będzie stwierdzić, który produkt uczula. Na każdym słoiczku znaleźć można przedział wiekowy, dla którego przeznaczone jest danie. Na opakowaniach znaleźć możemy również symbol „A” co oznacza pokarm dla dzieci ze skłonnościami do alergii.
Nowe produkty należy wprowadzać stopniowo. Pozwoli to na lepszą obserwację reakcji dziecka. Trzeba pamiętać, aby nie wprowadzać ich w trakcie choroby maleństwa. Dzieci, które mają skłonności do alergii powinny na pokarmy stałe przechodzić nieco później niż ich rówieśnicy.

Alergia pokarmowa bez wątpienia jest kłopotliwym problemem. Stosując jednak podstawowe środki ostrożności możemy zminimalizować nieprzyjemne i niebezpieczne objawy. Warto obserwować reakcję dziecka, by móc podjąć odpowiednie działania. W ten sposób dziecko będzie rozwijało się prawidłowe, a jego świat znów nabierze właściwego smaku.

...