Czas na piknik
Letnie promienie słońca zachęcają do spacerów, pieszych i rowerowych wycieczek za miasto. Warto spakować koc, piłkę, książkę i oczywiście prowiant, a następnie wyruszyć z rodziną na zieloną łąkę, do lasu lub na plażę. Świeże powietrze wzmaga apetyt i wyostrza smak, dlatego proste, smaczne i zdrowe przekąski z żurawiną amerykańską idealnie zaspokoją nasze piknikowe potrzeby.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu zyskają uznanie nawet największych niejadków.
Kanapka z kurczakiem i żurawiną
Składniki na 4 porcje:
300 g filetu z piersi kurczaka
Sól
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego pieprzu
Dodatkowo:
8 kromek chleba tostowego
1 pęczek rukoli
50 g sałaty lodowej
4 łyżki stołowe majonezu
1 łyżka stołowa sosu chili
50 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
1. Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć. Doprawić solą. Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszać z cukrem i pieprzem, a następnie skropić nim filety. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Chleb tostowy delikatnie opiec. Rukolę opłukać i rozdzielić. Sałatę lodową pokroić i opłukać. Żurawiny amerykańskie pokroić. Zmieszać ze sobą majonez, żurawiny i sos chili.
3. Filet z piersi kurczaka pokroić. 4 kromki chleba posmarować majonezem z cranberry, a następnie nałożyć rukolę i sałatę lodową. Filety umieścić na sałacie i przykryć pozostałymi kromkami. Delikatnie ścisnąć i przekroić kanapki po przekątnej na trójkąty.
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 380 kcal / 1589 kJ
Białko: 22,6 g
Tłuszcz: 15,4 g
Węglowodany: 38 g
Sałatka z zielonej fasolki z dodatkiem żurawiny
Składniki na 4 porcje:
100 g tofu naturalnego
1 imbir wielkości orzecha włoskiego
1 cytryna
Sól, pieprz
1 łyżeczka płynnego miodu
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
80 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
600 g zielonej fasolki
125 g pomidorków koktajlowych
30 g orzechów włoskich
Trochę rzeżuchy
1. Tofu pokroić w kostkę. Imbir obrać i utrzeć. Cytrynę opłukać, wycisnąć z niej sok, a z połowy zetrzeć skórkę. Do soku z cytryny dodać sól, pieprz, miód, imbir, startą skórkę i oliwę z oliwek. Tofu i żurawiny amerykańskie włożyć do miski i polać marynatą. Odstawić na 15 minut.
2. Zieloną fasolkę opłukać i ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki. Gotować w posolonej wodzie przez 10-12 minut. Ugotowaną fasolkę odcedzić i pozostawić, aby obeschła.
3. Pomidory opłukać i pokroić w trójkąty. Orzechy rozdrobnić i podsmażyć bez tłuszczu.
4. Fasolkę, pomidory i orzechy dodać do tofu i cranberry. Doprawić solą i pieprzem. W przypadku pikniku – włożyć sałatkę do zamykanego pojemniczka i posypać rzeżuchą.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 222 kcal / 932 kJ
Białko: 7,1 g
Tłuszcz: 11,7 g
Węglowodany: 24 g
Schab z żurawinowo-musztardowym sosem pesto
Składniki na 4 porcje:
400 g schabu
Sól, pieprz
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
2 łyżki stołowe pesto bazyliowego
Sok z 1 pomarańczy
1 łyżka stołowa musztardy Dijon
Sól, pieprz
80 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
1 pomarańcza
Kilka liści bazylii
1. Schab natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć schab z obu stron. Następnie piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok 15-20 minut.
2. Pesto bazyliowe zmieszać z sokiem z pomarańczy i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Żurawiny amerykańskie pokroić i dodać do pesto.
3. Schab pokroić w plastry i polać sosem. Pomarańczę obrać, podzielić na części usuwając białe skórki. Plastry schabu z kawałkami pomarańczy i liśćmi bazyli włożyć do zamykanego pudełka, które można zabrać ze sobą na piknik.
Przystawka: bagietka
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny amerykańskie zamiast suszonych. 100 g świeżych cranberries podgrzać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru, mieszając. Odstawić do ostygnięcia i dodać do sosu.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 235 kcal / 983 kJ
Białko: 23,1 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 19 g
Aromatyczne prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne
Składniki na 6 porcji:
Ciasto drożdżowe:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży w proszku
8 łyżek stołowych Noilly Prat (ewentualnie wody)
7 łyżek stołowych oliwy z oliwek
50 g bekonu
1 cebula
20 g orzechów włoskich
Sól, pieprz
75 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
Dodatkowo:
100 g cukinii
1 czerwona papryka
50 g czarnych oliwek (drylowanych)
Kilka liści szałwii
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1. Mąkę zmieszać z solą i drożdżami. Dodać Noilly Prat i 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek, a następnie zmiksować wszystko na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodać trochę wody lub mąki. Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut, aby urosło.
2. Bekon pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Żurawiny amerykańskie pokroić, a orzechy rozdrobnić. Bekon, cebulę i orzechy dusić na oliwie. Odstawić na 15-20 minut.
3. Cukinię opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę pokroić na 4 części, opłukać i pokroić na cienkie paski.
4. Formę do tarty (24-26 cm) nasmarować tłuszczem. Posypać formę mąką i umieścić w niej ciasto. Na cieście ułożyć oliwki, cukinię, czerwoną paprykę. Posypać szałwią i skropić oliwą z oliwek.
5. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg:180°C) przez 20-25 minut.
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 402 kcal / 1683 kJ
Białko: 6,6 g
Tłuszcz: 22,3 g
Węglowodany: 45 g
...