Jesienna zapiekanka z cukinią
Na chłodne, jesienne popołudnia dobrze zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Świetnym pomysłem na obiady są różnego rodzaju zapiekanki przygotowane z sezonowych warzyw. Można je przyrządzić z makaronem i posypać ulubionym żółtym serem.
Fot: nolonely - Fotolia.com
Zapiekanka z cukinią
Składniki (na 6 porcji):
- Makaron Międzybrodzki rurki - 1 opakowanie
- szynka – 150 g
- 5 pomidorów
- 2 średniej wielkości kabaczki
- ser parmezan
- ser żółty
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotować makaron. Następnie skropić go oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Całość wymieszać. Umyte cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odłożyć. Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę w paski. Pokrojone warzywa i szynkę wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykryć plastrami cukinii i posypać startym żółtym serem.
Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut.
Smacznego!
...