Jesienna dieta do zadań specjalnych
Okres jesienny stawia przed organizmem wiele wyzwań. Z uwagi na zmienną pogodę łatwiej o przeziębienia czy infekcje. Obecny sezon nie sprzyja także naszej sylwetce – brak ruchu i osłabiony metabolizm mogą skutkować dodatkowymi kilogramami. Jak zatem powinna wyglądać jesienna dieta?
Jesienią zazwyczaj maleje nasza aktywność fizyczna, zmniejsza się również tempo przemiany materii – organizm spala mniej kalorii niż dostarczamy mu z pożywieniem. Z uwagi na ponurą aurę możemy też odczuwać przygnębienie oraz spadek wigoru, przez co chętniej sięgamy np. po słodycze. Na efekty w postaci dodatkowych kilogramów nie trzeba długo czekać. Aby temu zapobiec, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach komponowania codziennego jadłospisu.
Podkręć metabolizm
Starajmy się jadać mniejsze porcje składające się ze zróżnicowanych składników, ale częściej – dzięki temu unikniemy przeciążenia układu trawiennego. Aby zadbać o prawidłową aktywność przemian metabolicznych, przed wyjściem z domu zjedzmy pożywne śniadanie np.
płatki owsiane z owocami lub sałatkę z dodatkiem orzechów i słonecznika. – Trawienie pobudzi również błonnik znajdujący się m.in. w surowych warzywach (brokułach, kapuście, marchwi)
i owocach (śliwkach, jabłkach), a także pełnoziarnistych produktach zbożowych. Nie zapominajmy o piciu dużej ilości niegazowanej wody mineralnej (2 litry dziennie), a także o fermentowanych napojach mlecznych – jogurtach naturalnych, kefirach czy maślankach – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Naturhouse. Jednocześnie unikajmy pustych kalorii zawartych w słodyczach, a także gotowych dań typu instant, które jedynie zaburzają pracę metabolizmu i przyczyniają się do nadwagi.
Wzmocnij odporność
Właściwa dieta ma także duży wpływ na kondycję układu immunologicznego. O lepszą odporność powinniśmy zadbać już na początku jesieni. Poranną kawę możemy zastąpić szklanką wody z sokiem z cytryny i łyżeczką miodu. – Aby organizm mógł obronić się przez infekcjami oraz chorobą, wzmocnijmy go odpowiednią porcją witamin, zwłaszcza A i C oraz tych z grupy B. Ich źródłem są owoce (głównie cytrusy), warzywa, orzechy, a także mięso i przetwory mleczne. Pamiętajmy też o produktach zawierających cenny dla zdrowia beta karoten – papryce, dyni czy szpinaku – podpowiada dietetyk z Naturhouse. Przed chorobą uchronią nas również minerały, głównie cynk i żelazo zawarte w mięsie drobiowym, czerwonym, serach podpuszczkowych, przetworach zbożowych.
Zadbaj o dobry humor
Pozytywny wpływ na układ odpornościowy ma również dobry humor i pozytywne nastawienie. Starajmy się unikać stresu – nieregularne posiłki spożywane w biegu oraz zdenerwowanie powodują także odkładanie się tkanki tłuszczowej. Dopilnujmy, aby nasza dieta zawierała magnez, który ukoi układ nerwowy.
Nawet jeśli pogoda za oknem nie jest najlepsza, nie rezygnujmy z aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Ruch nie tylko pomaga spalić kalorie, ale korzystnie wpływa na zdrowie
i tempo metabolizmu. Ponadto w trakcie wysiłku fizycznego wzrasta poziom wydzielania serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Długie spacery, jazda na rowerze, bieganie czy nordic walking pozwalają lepiej dotlenić organizm, wzmacniają odporność i skutecznie poprawiają humor.
...