Węgierska jesień - czyli gulasz z makaronem pierożki
Należy do światowego kanonu najpopularniejszych potraw mięsnych, jest smaczny, łatwy do przygotowania, a przy tym wszystkim niedrogi. Mowa o jesiennym gulaszu z makaronem.
Gulasz z makaronem pierożki
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron typu pierożek 1 paczka
- łopatka wieprzowa - 500g
- cebula - 2 średnie sztuki
- marchewka - 1 średnia sztuka
- pietruszka -1 mała
- seler - ¼ małej sztuki
- kapusta świeża - 1/8 małej sztuki
- sól, pieprz do smaku
- liść laurowy - 2 szt.
- ziele angielskie - 6-8 szt.
- olej - 3 łyżki
- mąka- ok. 2 łyżki
- woda - ok. 1 litr
Wykonanie:
Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy. Mięso należy dusić na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.
Smacznego!
...