Proste i szybkie spaghetti a la carbonara z serkiem topionym
Sos z dodatkiem serka topionego? Czemu nie! To świetny pomysł, ponieważ dzięki temu składnikowi przygotowywany sos będzie gęsty i aksamitny. - Dodatkową zaletą jest to, że jego przyrządzenie zajmie nam naprawdę niewiele czasu.
Co jest niezwykle istotne, gdy chcemy zjeść coś smacznego, ale bez spędzania wielu godzin w kuchni. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs lub makaronów – dodaje Ewa Polińska. Prostym w przygotowaniu, a jednocześnie przepysznym daniem jest spaghetti carbonara.
Proste i szybkie spaghetti a la carbonara z serkiem topionym:
przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki
Składniki:
• 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2x100 g)
• 0,5 opakowania makaronu spaghetti
• 2 pęczki natki pietruszki
• 7 plastrów boczku
• 150 ml mleka
• Sól i pieprz
Jak to zrobić?
Na dużej patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy uprzednio pokrojony boczek. Dolewamy mleka, dodajemy pokrojone serki topione. Składniki mieszamy tak długo aż połączą się w jednolitą masę. Dolewamy jeszcze odrobinę mleka i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti, pamiętajmy aby go nie rozgotować. Kiedy makaron już się ugotuje, odcedzamy go i w małych porcjach dodajemy na patelnię z sosem. Całość dokładnie mieszamy.
Dobra rada: Jeśli chcemy, by makaron estetycznie się prezentował, przed podaniem możemy udekorować go świeżymi listkami pietruszki.
...