Żurawinowe serduszka
Charakterystyczny korzenny zapach jest cechą wszystkich pierników, a zawdzięczają go one przyprawie korzennej. Prawdziwa domowa przyprawa powinna składać się z imbiru, cynamonu, goździków, wanilii, gałki muszkatołowej, kardamonu, anyżu, kolendry, różnych rodzajów pieprzu, ziela angielskiego oraz skórek owoców cytrusowych.
Wszystkie składniki należy wysuszyć, zmielić na drobny proszek, a potem dokładnie wymieszać. Potem pozostaje tylko dodać ją do wypieków i cieszyć się niezwykłym aromatem.
Żurawinowe serduszka
Składniki (32 sztuki):
Ciasto:
125 gr płynnego miodu
50 gr białego cukru
50 gr masła
2 łyżki bitej śmietany
100 gr ciętej suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
250 gr mąki
2 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
50 gr brązowego cukru
Dodatkowo:
200 gr gorzkiej kuwertury
Suszone żurawiny do dekoracji
Przygotowanie:
1. Miód, cukier, masło i śmietanę podgrzewamy w garnku, aż masło stopnieje. Masę miodową miksujemy z żurawinami w blenderze.
2. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodajemy masę miodowo-żurawinową i dodajemy cukier. Całość ugniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki.
3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy serca i rozkładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160 °C) około 15-18 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
4. Kuwerturę kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Rozpuszczamy w misce na parze. Serca pokrywamy kuwerturą, a następnie jak trochę ostygną dekorujemy żurawiną. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Czas przygotowania: 75 minut + czas stygnięcia
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 106 kcal / 444 kJ
Białko: 1,2 gr
Tłuszcz: 3,6 gr
Węglowodany: 17 gr
Rada:
Ciasteczka należy przechowywać w metalowej puszce z kawałkiem jabłka, aby pozostały miękkie
...