Błyskawiczny tort schwardzwaldzki
Imponujący, wykwintny, a zarazem pyszny – tort schwardzwaldzki zachwyca zawsze wtedy, kiedy pojawia się jako główny deser. Niemiecki przysmak, którego historia sięga niespełna stu lat, szybko stał się kluczową atrakcją ważnych uroczystości. W czym tkwi sekret tej kremowo-wiśniowej doskonałości i dlaczego tort ze Schwarzwaldu sprawdzi się w Nowy Rok?
Błyskawiczny tort schwardzwaldzki
Składniki:
• Gotowe spody tortowe ciemne Dahli
• tabliczka czekolady gorzkiej (+ pół tabliczki na posypkę)
• 750 ml śmietany 30%
• 1 opakowanie mrożonych wiśni 400 gramów
• 2 łyżki cukru pudru
• 3-4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
1) Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy.
2)
Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce
wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku,
postawionym na małym ogniu.
3) Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła.
4) Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
5) Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno.
6) Jak zacznie się ubijać, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
7)
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w
garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy. Masę kładziemy od
razu na ciasto lub, jeśli wyjdzie jeszcze trochę niegęsta, wstawiamy ją
do lodówki na 10-15 minut, by zgęstniała.
8) Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami.
9) Trzeci spód, na samej górze, oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą.
10) Wierzch dekorujemy bezami Śnieżynkami Dan Cake i wiśniami.
Smacznego!
Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Król deserów
Przepis na tort schwardzwaldzki dotarł do Polski z Niemiec. Kwestia jego dokładnego pochodzenia nie jest jednak dla historyków łatwa do ustalenia. Nazwa tortu prawdopodobnie wywodzi się stąd, że jednym z jego składników jest Schwarzwälder Kirschwasser – destylowany z wiśni likier ze Schwarzwaldu. To jednak nie wyklucza tego, że idea tortu mogła narodzić się w Schwarzwaldzie, by móc ewoluować w pozostałych częściach Niemiec. Współczesna forma tortu przyjęła się w 1915 roku, kiedy Josef Keller, cukiernik z Bad Godesberg, zaserwował go w słynnej kawiarni Café Agner. Od tego czasu tort schwardzwaldzki stawał się coraz bardziej rozpoznawalny w Niemczech – w 1934 roku został wspomniany w literaturze, by 15 lat później zająć 13. miejsce w rankingu najbardziej rozpoznawalnych tortów niemieckich, i wtedy usłyszał o nim cały świat.
Wyśniona kombinacja biszkoptu, kremu i wiśni
Sekret tortu schwardzwaldzkiego tkwi nie tylko w jego niewyjaśnionej historii, ale i w kombinacji jego składników. Ucztę dla podniebienia zapowiada puszysty biszkopt, który można przygotować samodzielnie lub, jeśli zależy nam na zaoszczędzeniu czasu, kupić gotowy, na przykład w formie spodów tortowych ciemnych Dahli. Ważną rolę w przygotowaniu biszkoptu, odgrywa alkohol, którym, w zależności od przepisu, nasącza się spody tortu. Tradycyjnie używało się do tego likieru Kirschwasser, natomiast współcześnie, zwykle używa się alkoholi bardziej dostępnych, takich jak: rum, brandy czy koniak. W Stanach Zjednoczonych natomiast, biszkoptu nie nasącza się wcale i tort schwardzwaldzki serwuje się bez dodatku alkoholu. Kolejny krok to przygotowanie słodkiego kremu z bitej śmietany, który nadaje tortowi lekkości. Oczywiście między warstwami nie może zabraknąć także szlachetnych wiśni. Odpowiednie będą zarówno wiśnie świeże, mrożone, jak i kandyzowane, choć ideałem są wiśnie w likierze maraskino. Tak przekładane warstwy składników tworzą wyrafinowany tort, który na końcu ozdabiamy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i wiśniami.
Prestiż na stole
Tort schwardzwaldzki sprawdzi się podczas każdej uroczystej chwili, a jego kompozycja smakowa idealnie wpisze się w podniosłą aurę spotkania, niezależnie od pory roku. Na Nowy Rok tort uświetni rodzinny stół, a w karnawale choć na chwilę zaintryguje swoim smakiem nawet najbardziej roztańczonych biesiadników. Jego godna podziwu forma sprawi, że każde przyjęcie nabierze znacznie bardziej prestiżowego charakteru. Gości z pewnością zaskoczy ten wykwintny deser, podczas gdy gospodarzowi jego przygotowanie nie sprawi wiele trudności – przyrządzenie tortu schwarzwaldzkiego nie jest trudne i czasochłonne. Poniżej prezentujemy przepis na błyskawiczny tort schwardzwaldzki z udziałem spodów tortowych ciemnych Dahli.
...