Smak Orientu w zimowy dzień

Autor:


Azjatycka kuchnia słynie ze starannie dobranych kompozycji warzyw i czarnych grzybów. Wyróżnia ją także użycie przypraw korzennych utożsamianych z siłą i witalnością. Imbir, cynamon, goździki, curry, kminek i gałka muszkatołowa nadają daniom niepowtarzalny smak oraz intensywną woń. Orientalne menu pobudza krążenie krwi i rozgrzewa, dzięki czemu jest doskonałym pomysłem dla wszystkich smakoszy, którzy w zimowe popołudnie lub romantyczny wieczór chcą zaserwować sobie prawdziwą kulinarną ucztę. Jednym z typowych składników dalekowschodnich potraw jest lekkostrawne i bogate w białko mięso drobiowe. Przygotowane z jego użyciem dania sprzyjają utrzymaniu zdrowej diety nie tylko w okresie zimy, a dodatkowo doskonale komponują się z warzywami. Pomysłu na rozgrzewające, a zarazem niskokaloryczne potrawy dostarczą warzywa na patelnię „Azja” Felco. Unikalna kompozycja jarzyn – białej kapusty, papryki, marchwi, fasoli szparagowej, selera, pora, cebuli i czarnych grzybów – zyskała nowe walory smakowe dzięki modyfikacji receptury produktu. Zmniejszając ilość białej kapusty, jednocześnie wzbogacono jego skład o żółtą marchew w słupkach, która ożywi kolorystykę potraw i doda im orientalnej wyrazistości. Miłośnikom podróży kulinarnych spodoba się także nowe opakowanie z oryginalną grafiką, utrzymane w ciepłych i bardziej intensywnych kolorach. Dodatkową zaletą jest również zmodyfikowany rozmiar torebki sprzyjający funkcjonalnemu przechowywaniu głęboko zamrożonej kompozycji jarzyn. Z użyciem warzyw na patelnię „Azja” Felco z łatwością przygotujemy jeden z dalekowschodnich specjałów, jakim jest kurczak serwowany z jarzynami, makaronem sojowym lub ryżem. Kurczak z warzywami Składniki: 1 opakowanie warzyw na patelnię „Azja” (450 g), 30 dag mięsa z piersi kurczaka, 5-6 łyżek oleju, sól, pieprz, papryka mielona, curry, rozmaryn, 2 ząbki czosnku, sos sojowy. Dodatkowo: ryż lub makaron sojowy. Sposób przygotowania: Mięso z piersi kurczaka umyć, posmarować olejem (3 łyżki), a następnie wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku, natrzeć rozmarynem, solą, pieprzem, papryką mieloną i curry. Pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać warzywa na patelnię „Azja” i dusić do miękkości. Następnie dodać pokrojone mięso z piersi kurczaka i ponownie dusić około 10 minut. Wyjąć na talerz, polać sosem sojowym. Można podawać z ryżem lub makaronem sojowym. Sugerowana cena i dostępność sprzedaży: Warzywa na patelnię „Azja” Felco (opakowanie 450 g) kosztuje ok. 3,70 zł/szt. Nowa wersja produktu (ze zrekonstruowaną recepturą i odświeżonym opakowaniem) będzie dostępna w sklepach detalicznych, super- oraz hipermarketach na terenie całego kraju od stycznia 2008 r.

...