Smak Orientu w zimowy dzień
Autor:
Azjatycka kuchnia słynie ze starannie dobranych kompozycji warzyw i czarnych grzybów. Wyróżnia ją także użycie przypraw korzennych utożsamianych z siłą i witalnością. Imbir, cynamon, goździki, curry, kminek i gałka muszkatołowa nadają daniom niepowtarzalny smak oraz intensywną woń.
Orientalne menu pobudza krążenie krwi i rozgrzewa, dzięki czemu jest doskonałym pomysłem dla wszystkich smakoszy, którzy
w zimowe popołudnie lub romantyczny wieczór chcą zaserwować sobie prawdziwą kulinarną ucztę. Jednym z typowych składników dalekowschodnich potraw jest lekkostrawne i bogate w białko mięso drobiowe. Przygotowane z jego użyciem dania sprzyjają utrzymaniu zdrowej diety nie tylko w okresie zimy,
a dodatkowo doskonale komponują się z warzywami.
Pomysłu na rozgrzewające, a zarazem niskokaloryczne potrawy dostarczą warzywa na patelnię „Azja” Felco. Unikalna kompozycja jarzyn – białej kapusty, papryki, marchwi, fasoli szparagowej, selera, pora, cebuli
i czarnych grzybów – zyskała nowe walory smakowe dzięki modyfikacji receptury produktu. Zmniejszając ilość białej kapusty, jednocześnie wzbogacono jego skład o żółtą marchew w słupkach, która ożywi kolorystykę potraw i doda im orientalnej wyrazistości. Miłośnikom podróży kulinarnych spodoba się także nowe opakowanie z oryginalną grafiką, utrzymane w ciepłych i bardziej intensywnych kolorach. Dodatkową zaletą jest również zmodyfikowany rozmiar torebki sprzyjający funkcjonalnemu przechowywaniu głęboko zamrożonej kompozycji jarzyn.
Z użyciem warzyw na patelnię „Azja” Felco z łatwością przygotujemy jeden z dalekowschodnich specjałów, jakim jest kurczak serwowany z jarzynami, makaronem sojowym lub ryżem.
Kurczak z warzywami
Składniki:
1 opakowanie warzyw na patelnię „Azja” (450 g),
30 dag mięsa z piersi kurczaka,
5-6 łyżek oleju,
sól,
pieprz,
papryka mielona,
curry,
rozmaryn,
2 ząbki czosnku,
sos sojowy.
Dodatkowo:
ryż lub makaron sojowy.
Sposób przygotowania:
Mięso z piersi kurczaka umyć, posmarować olejem (3 łyżki), a następnie wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku, natrzeć rozmarynem, solą, pieprzem, papryką mieloną i curry. Pokroić w paseczki.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać warzywa na patelnię „Azja” i dusić do miękkości. Następnie dodać pokrojone mięso z piersi kurczaka i ponownie dusić około 10 minut. Wyjąć na talerz, polać sosem sojowym. Można podawać z ryżem lub makaronem sojowym.
Sugerowana cena i dostępność sprzedaży:
Warzywa na patelnię „Azja” Felco (opakowanie 450 g) kosztuje ok. 3,70 zł/szt.
Nowa wersja produktu (ze zrekonstruowaną recepturą i odświeżonym opakowaniem) będzie dostępna
w sklepach detalicznych, super- oraz hipermarketach na terenie całego kraju od stycznia 2008 r.
...